XVI. Baranya Megyei Polgárőr Szakmai és Véradó Nap

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megrendezte a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége 2017. augusztus 12.-én a már hagyományos XVI. Baranya Megyei Polgárőr Szakmai és Véradó Napot.

A Baranya Megyei Polgárőr Egyesület Szövetsége és az Orfűi Polgárőr Egyesületnek lelkes önkénteseinek köszönhetően egy színvonalas rendezvénynek adott otthont a Pécsi tó partján melyre 500 fő feletti létszámmal vettek részt a polgárőrök.

A megnyitón jelen volt,  Barlai Krisztina a  NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának  kommunikációs főreferense,  Zámbó Péter az OPSZ szakmai alelnöke, Szalontai Csongor a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának közbiztonsági referense, Füziné Kajdy Zita Orfű Polgármestere, Erdős Viktória OPSZ Környezetvédelmi alelnöke, Selényi Miklósné a Baranya Megyei Rendőr főkapitányság bűnmegelőzési osztályról, Bertáné Wingert Erzsébet a Baranya Megyei Baleset Megelőzési Bizottságtól, Domján Gábor  tűzoltó alezredes a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője.

Az eseményen részt vett a NAV.-tól Hajgató Zoltán vám és pénzügyőr igazgatóhelyettes, a Magyar Honvédség, Bodor Csaba Ferenc a Pécsi Kutató Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Gyulai Krisztián Szentkirályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Pécsi Honvéd Sport Egyesülettől Pintér Tibor elnök, Tűzoltóságtól Karsa Róbert ezredes igazgatóhelyettes.

A vendégeket és a megjelenteket Cseh László a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke köszöntötte majd átadta a szót Zámbó Péter OPSZ szakmai alelnökének.

Zámbó Péter beszélt a saját környezetünkben való példamutatásról, tenni a közösségért, felvállalni a jót formaruhában és szolgálati igazolvánnyal, ami nem egyszerű dolog. A polgárőrség őrzi még a 25 éve elindult hagyományokat és megőrizzük a jót és a törvény szerint a közrend közbiztonság letéteményesei vagyunk a rendőrséggel való szakmai együttműködés az az alappillére, de ugyanakkor a változás jellemzi a polgárőrséget az új kihívásokkal szemben. Amikor a polgárőrség önvédelmi célból megalakult akkor nagyon fontos volt, hogy a biztonság pillérét megerősítsük. A mai napokban megőrizve ezt a közterületi jelenlétet, a járőrözést, a jelzőőri tevékenységet. Új kihívások jelennek meg a polgárőr az élet minőségjavításáért, a boldogságért, a közjóért, az igazságosságért, a saját környezetébe példát mutat, amelyet a mai szakmai nap és sporttevékenység a komplexitásával erősít meg és a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége, a Baranya Megyei Polgárőrök mindig példát, utat mutattak az Országos Szövetségnek is. Kérte, hogy ez után is a földön, vízen, levegőben, erősítsük. A mai nappal a barátságot teljesítsük ki. Kívánta, hogy az együttműködök a polgárőrséggel és az együttműködés az emberekkel való együttműködés eredményes legyen.

A megnyitó után már hagyománynak számító versenyszámokban mérethették meg magukat a polgárőrök és családtagjaik, többek között főzőverseny, sárkányhajó verseny, kispályás football, ládamászás, légpuska lövészet.

A versenyszámok mellet több rendvédelmi szerv is képviseltette magát bemutató formájában, köztük első alkalommal a NAV is részt vett az eseményen és a sátoruknál külön feladatok és kocka kirakóval és ajándékokkal kedveskedtek az érdeklődőknek, bemutatták a buszukat is mellyel az ellenőrzéseket szokták végrehajtani. A katasztrófavédelem most az Önkéntes Tűzoltó Egyesület gépjárművét, annak felszerelését és eszközparkját mutatta be. A Bűnmegelőzési Bizottság pavilonja Mindent a Biztonságért program keretében került beszerzésre, amit itt is láthattak az érdeklődök.

Újdonság volt a parlagfűmentesítéssel kapcsolatos bemutatósátor ahol a polgárőrök számot adhattak a parlagfű elleni védekezésről melyben részt vállalt a polgárőrség. Balesetvédelmi bizottság  játékos baleset-megelőzési feladatokkal és a megoldásért kiosztott zsákbamacska-ajándékokkal sok érdekes információval és szórólappal látta el a résztvevőket. A Magyar Honvédség sátránál a bemutatót fegyverek mellett lehetet jelentkezni tartalékos katonának vagy határvadásznak. A véradó sátornál várták az önkéntes véradókat.

Az eredményhirdetést megelőzően polgárőrségben végzet kiemelkedő munkájáért egyesületi elnöke javaslatára Megyei Elnöki dicséretben részesült:

  • Horváth Anett  Pécs- Kertváros Polgárőr Egyesülettől

Valamint Pécs város nevében megköszönve munkájukat tárgyjutalomban részesítette Szalontai Csongor a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának közbiztonsági referense:

  • Horváth Anett  Pécs- Kertváros Polgárőr Egyesület és
  • Ózdi József Mecsek Polgárőr Egyesület tagját.

Zóka Benjámin

Forrás: Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége