Vizsgáztak a lovas polgárőrök

Lovasok gyűltek össze Nagyrév egyik tanyáján, ahol az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának szigorú vizsgakövetelményeinek kellett megfelelniük, hogy megkezdhessék szolgálatukat lovas járőrként a környező településeken.

Tizenhárom kiépített akadály mellett számos gyakorlati feladat várt az OPSZ I. kihelyezett gyakorlati vizsgájára jelentkezőkre.

Az egyik nagyrévi tanyán biztosítottak helyszínt az OPSZ vizsgájának, ahol kialakították a 13 akadályból álló pályát, illetve teret biztosítottak a különböző gyakorlati feladatoknak, amelyekkel be kívánták mutatni a leendő lovas járőrök és paripáik között megvan a szükséges összhang – magyarázta Kecse László, a Kunszentmártoni Járási koordinátora.

A gyakorlati feladatok során végre kellett hajtani hídon való áthaladást, tárgy szállítását, illetve a lovak különböző fegyelmezési feladatát. Ilyen volt a lovak hátra, oldalra mozgatása, az erős hangok hatása a lóra – mind olyan feladat, amelyekkel a leendő járőrök szembe találkozhatnak a szolgálatok során. A gyakorlati vizsgán 8 fő lovas hölgy vett részt, akik az eléjük állított vizsgafeladatokat a lovaikkal összhangban teljesítették és ez által megszerezték a Lovas Járőr I.  vizsgát, amellyel a törvényi előírásoknak megfelelően végezhetik majd lovas polgárőrként  bűnmegelőző tevékenységüket, Nagyrév és Cserkeszőlő külterületén és az üdülő körzetekben – tette hozzá a vezető.

Kecse László elmondta, a sikeres vizsga után az egyesületek pályázati úton támogatást nyerhetnek a szolgálathoz szükséges felszerelések beszerzésére, és az állatok tartásának biztosítására.