Védjük értékeinket! Jótanácsok a nyaralók, hétvégi házak védelméhez

Az őszi időszakban elnéptelenedő nyaralókra a betörők komoly kockázatot jelentenek. A bűncselekmény elkövetéséről a tulajdonosok sokszor csak hetekkel, akár hónapokkal később szereznek tudomást. A betörések esélyét fokozhatja, hogy egyre több értékkel szerelik fel a nyaralókat is. Kérjük, fogadják meg következő tanácsokat.

Speciálisan a nyaralókra jellemző, hogy a behatolókat nem kizárólag az ott található értékek vonzhatják. A véletlenszerűen megjelenő tulajdonosok viszonylag gyakran találkoznak hívatlan „albérlők” jelenlétének egyértelmű nyomaival – a beköltöző hajléktalanok általában akkor is jelentős károkat tudnak okozni a berendezési tárgyakban, ha egyébként értékeket nem tulajdonítanak el.

A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb eszköz.Hogy miképpen csökkenthetik a nyaraló feltörésének kockázatait, a Rádió P, a magyar polgárőrök rádiója az alábbiakat tanácsolja:

 

  • Használjanak biztonsági zárat, illetve szereljenek fel rácsot a nyílászárókra. Az ajtó és ablak mechanikai védelme csak akkor hatékony, ha azok tokszerkezete is stabil. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel.
  • Gondoskodjanak a melléképület megfelelő zárhatóságáról.
  • Alkalmazzanak riasztóberendezéseket.
  • Az értéktárgyaikat szállítsák haza, de legalább a könnyen látható helyekről távolítsák el azokat.
  • Tartsanak rendet a nyaraló közvetlen környezetében és a kertben
  • is. Bizonyosodjanak meg arról, hogy nem hagynak olyan tárgyakat az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthat a betörőnek a fal megmászásához. Ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor.
  • A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsák meg annyira, hogy azok között ne lehessen észrevétlenül tevékenykedni, megbújni.
  • Helyezzenek ki mozgásérzékelőt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörőket.
  • Amennyiben mégis betörtek, vagy betörésre utaló jeleket fedeztek fel, úgy haladéktalanul értesítsék polgárőr ismerősüket, a rendőrséget. A bűncselekmény helyszínét ne változtassák meg! Ennek célja, hogy a helyszín eredeti állapotában maradjon meg a nyomok rögzítéséig.