Váljatok jogkövető felnőttekké! Polgárőr szakkör indult Almásfüzitőn

Füzitői Faluvédő Polgárőr Egyesület szervezésében és vezetésével elindult Komárom-Esztergom megye első polgárőr szakköre.

A szakkör céljai: a mai fiatalság bevonása a társadalmi életbe, jogkövető állampolgárokká válásuk elősegítése, az idősekre való oda figyelés, a környezet megóvása, iskolatársaik védelme, a társadalomba való beilleszkedés a felnőtt korukra,  Almásfüzitő jövője érdekében a múltjával, a jelenével, a helyi emberekkel, a helyi viszonyokkal való megismerkedés, Ifjú lokálpatrióták, ifjú polgárőrök kinevelése.

A célok megvalósítása érdekében jelentős támogatást kapott a polgárőr egyesület az Önkormányzat Képviselő-testületétől, a Fekete István Általános Iskola tantestületétől.

A szakkörön részt vevők köre, 5-8. osztályos tanulókra terjed ki. Fakultatív, szülői beleegyezéssel. 17 fő tanuló jelentkezésével indult el a program.

1SzeptemberLátogatás a Komáromi Rendőrkapitányságon. 
2OktóberIsmerkedés a tatai laktanyával, technikai eszközeivel. 
3NovemberKomáromi tűzoltóság eszközeivel ismerkedés. 
2019
5JanuárLégpuska lövészet a KVSE lövészszakosztálynál. 
6FebruárEsztergomi büntetés végrehajtási intézet megtekintése. 
7MárciusBűnügyi Múzeum állandó kiállításának megtekintése. 
8ÁprilisTimföldgyár múzeumban és az Almásfüzitői Önkormányzatnál látogatás. 
9MájusAlmásfüzitő közigazgatási területének, földrajzi egységeinek bejárása 

A szeptember havi programunk 21.-én 15.00-tól került sor a Komáromi Rendőrkapitányságon. A gyerekek várakozással tekintettek a délután elé. Nem csalódtak. Rohonczi Tamás r. őrnagy úr egy nagyszerű bemutatóval rukkolt elő. Már a kezdet is izgalommal volt teli.

A szakköri tagok szállítását a rendőrség egy csapat szállító kisbusszal, járőr gépkocsival oldotta meg. A kapitányság udvarán technikai eszközökkel, a rendőrség autóival, motorral ismerkedhettek meg, amelyeket percek alatt birtokba vettek. Volt is hangzavar, dudálás, szirénázás, villogó fényjelzések.

A kezdeti szorongás, feszültség fel is oldódott. Mindenkin az érdeklődés lett úrrá. A két nyomozó kutyát is megnézték, kellő távolságból nehogy baj legyen. Megérkezett a kapitányság bűnügyi technikusa is a helyszínelő szolgálati járműével, ő is nagy sikert aratott a gyerekeknél.

Különösen akkor, amikor a tenyér lenyomatokat vett tőlük, amit mindenki megkapott és haza vihetett. Az izgalom tovább fokozódott a rendőrség által használt fegyverek megtekintését követően. Csak úgy záporoztak a kicsik kérdései, nem győzték megválaszolni őket.

Közben a rendőrség ajándékokkal kedveskedett (kerékpár csengőkkel, gumi karperecekkel), sőt ásványvizet is kaptak. Az előállító helyiség megtekintése is nagy sikert aratott.  Még az alagsori helyiségeket is bejárhatták. Végezetül a részt vevők visszaszállításra kerültek Almásfüzitőre.  A nagyszerűen sikerült délutánért köszönet illeti a program szervezőit és végrehajtóit, különös tekintettel: Rohonczi Tamás r. őrnagy úrnak. Köszönjük!

Forrás:  Füzitői Faluvédő Polgárőr Egyesület