Ülésezett a Tudományos Tanács

Az Országos Polgárőr Szövetség Tudományos Tanácsa november 25-én tartotta meg 2016-os ülését a Belügyminisztériumban. A Polgárőrség fennállásának 25 évfordulója alkalmából a tanács tagjai visszatekintettek a szövetség munkájára az eddig elért eredmények tükrében.

besenyeilajostud-tanacselnok

Az ülést a tanács elnöke Prof. Dr. Besenyei Lajos nyitotta meg. Beszédében szólt a rendszerváltozás hozta új típusú, intenzív és agresszív bűnözésformák megjelenéséről, melyre véleménye szerint a polgárőrség megszervezése reális választ adott, a kor körülményeinek megfelelően. Felkérte Dr. Finszter Géza professzor urat, hogy beszéljen az elmúlt 25 év jogi környezetéről az egyesület munkáját befolyásoló aspektusból. A tanár úr elmondta, hogy korábban az állam jog technikusokat alkalmazott politikai megrendelésre, azonban a rendszerváltozás magával hozta a magyar közjog újjászületését. A jog fejlődésével jelenleg a közjog reneszánszát éli.

markosgyorgy

A konzultáción felszólalt Markos György az OPSZ külkapcsolati elnökhelyettese, aki a bűncselekmény elkövetőjével szemben kellő szigor alkalmazását a tartja szükségszerűnek. Méltatta a kormány migrációs politikáját, megemlítette a polgárőrség szerepét a helyzet kezelésében. Hangsúlyozta a polgárőrség a rendőrség meghosszabbított keze, nem hatalom, hanem ingyenes szolgálat, a biztonság és a becsület érdekében. Zámbó Péter, a tanács tagja felszólalásában a polgárőrség fejlődését sikertörténetként értékelte. A kezdeti laza alapokon nyugvó törvényi lehetőségek mára letisztultak, megszilárdultak. Konstatálta, hogy mára a tagokat büntetőjogi védelem illeti meg.  Csóra György az OPSZ alelnöke beszédében elmondta, hogy a közbiztonságot megszilárdítani az önkormányzat, rendőrség és a polgárőrség hármas egységének megfelelő együttműködésével lehet. Rávilágított, az egyesület szakmai fejlesztésének idején a tagok oktatására kell fókuszálni.

opsztudomanyostanacs-1

A tanácsülés záróbeszédét Dr. Túros András, a szövetség elnöke mondta. Elnök úr kérte, hogy a tudományos tanács ne csak a tudomány hónapjában gyűljön össze, gyakrabban legyen alkalom konzultációra. Elmondta, hogy a szövetségen belül az értelmiségi csoportnak elemzésekkel, útmutatásokkal kell segíteni a tagokat. Történelmi áttekintést adott a közbiztonsági helyzet elmúlt 25 évéről, aminek csúcspontja 2015-ös év, majd aranykornak nevezete a 2016. évet, amiben nagy szerepe van a polgárőröknek. Kijelentette, hogy a vezetőknek alázattal kell szolgálni az állományt, mert a tagok meggyőződésből végeznek önkéntes szolgálatot.

Fenyvesi Beáta

Fotó: Sebestyén Jenő