Üdvrivalgás és jókedv Bács-Kiskunban (+fotók)

Az időjárás is kegyeibe fogadta szombaton, Kecelen a polgárőröket, hisz verőfényes napsütéssel és rekkenő meleggel kedveskedett a többszáz fős ünneplő tömegnek. Hétvégén tartották meg a Bács-Kiskun megyei polgárőr napot.

Idén június 9-én, Kecelen tartották meg a Bács-Kiskun megyei polgárőrök szokásos évi találkozóját.  Nagyon jó volt e helyválasztás, hisz egy jól felszerelt, gondozott, szinte minden igényt kielégíteni tudó szabadidőpark adott helyet a rendezvénynek. Nagyon jó volt a szervezés is, hiszen látható érezhető volt, hogy a rendezők minden apróságra gondoltak. Még az időfelelős is jól dolgozott, hisz elrendezte, hogy a jó hangulatú szórakozást semmi ne tudja csorbítani.

Persze a melegnek ára is volt, hisz a nagyszínpad előtti területen, az ünnepi megnyitóra összejött polgárőrsereg bizony először az árnyékos helyeket foglalta el. Ezt látták a meghívott prominens vezetők is, így aztán nem is igen tartottak hosszú beszédeket, köszöntőket, csak annyit, amennyi éppen kellett.

Kezdésként Haszilló Ferenc Kecel polgármestere lépett a mikrofon elé, és mondott megkapó szavakat. Beszédéből érződött, tényleg tiszteli a polgárőröket, tényleg látja azok munkáját. „Köszönettel és hálával tartozunk Önöknek, hogy idejüket és sokszor saját pénztárcájukat sem kímélve szervezetten, és fáradhatatlanul végzik önként vállalt dolgukat, hogy őrködnek éjjel-nappal a lakosság biztonsága és anyagai javai felett. – mondta Haszilló Ferenc. Majd így folytatta: – önök azok, akik biztosítják az önkormányzat rendezvényeit és éberen járőröznek akkor, mikor mi békésen pihenünk otthonainkban. Ha kell, segítenek a rászorulókon, figyelnek a tanyákon élőkre, mindemellett ha kell, részt vesznek a katasztrófavédelem munkájában is.”

A rendezvényen részt vett dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is, aki beszédében elmondta tudják, hogy vannak jó néhányan, akik kritizálják az új polgárőr törvényt és azt mondják, hogy be vannak szorítva, hogy túlzott a szabályozás, az adminisztráció. De erre ő úgy érvelt: azok a polgárőr vezetők keseregnek, akiknek valami más gondjuk van, és ezt a gondod próbálják meg rávetíteni a polgárőr törvényre.

Mint mondta „Van négy-öt olyan szigorú, kőbevésett követelmény, amelyet minden egyesületnek be kell tartani.”  Így, minden egyesületnek rendelkeznie kell bírósági bejegyzéssel, rendőrségi együttműködési megállapodással, minden polgárőr egyesület tagja kell, hogy legyen az Országos Polgárőr Szövetségnek, valamint, hogy a közpénzekkel tisztességesen számoljon el. Dr. Túrós András beszédében megemlítette, mindenképp megőrzik az mozgalom civiljellegét.

A köszöntők után számtalan ajándékot, jutalmat elismerés, adtak át azoknak a polgárőröknek, akik kiemelkedően teljesítettek. Mivel túl hosszú lenne a névsor, csak példaként említjük meg, hogy a Polgárőr Érdemérem Bronz fokozatát kapta Koch Mihály dunavecsei és Körmöczi Béla tompai polgárőr.

Ezüst fokozatot vehetett át Cseri István (Orgovány), Kiss Béla (Miske) és Mészáros Károly  (Nagybaracska).

Arany fokozatú éremmel mehetett haza Asztalos Tiborné a Hírös Polgárőr Egyesület és Vízi Sándor, Pálmonostora Polgárőr Egyesület tagja.

Ezeken felül Díjakat kapott még Török Mihályné a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség gazdasági vezetője, Hunyadi Hajnalka irodavezető, Szabó István Kunbaracs, Orcsik István Kecel, Juhász László Kiskunhalas, Király János Nagybarcika, Hellebrant János Apostag, Somoskövi Csaba Tataháza, Herczeg Tibor László kecel és Dobos Menyhért a Hírös polgárőr egyesület tagjai, valamint még sokan mások.

A jutalmazások között külön színfolt volt, hogy ajándékcsomagot vehetett át Berta Somogyi Attila a kalocsai polgárőrségtől, aki nem utolsó sorban a Rádió P vezető hírszerkesztője, illetve az a tény, hogy amikor ajándékot kapott Szabó Mihály megyei elnök, akkor éljenzés, üdvrivalgás és vastaps tört ki a résztvevő polgárőrök sorai közül. Valószínűleg ez az elismerés többet ér minden ajándéknál.

Természetesen a jutalmazások után a pihenés, a szórakozás, a főzés, a sör és a fagylalt vette át a szerepet egészen koraestig.