Több százan a II. Jászalsószentgyörgyi Polgárőrnapon

Összetartás, bajtársiasság, remek hangulat – néhány szóval így lehetne jellemezni a Jászalsószentgyörgyön megrendezett II. Polgárőrnapot. A színvonalas rendezvényen több százan jelentek meg, ahol a számos kikapcsolódási lehetőség várta a polgárőröket és családjukat.

A kis jászsági település, Jászalsószentgyörgy neve sokak számára ismerős lehet, hiszen az elmúlt évek során kiemelkedő munkát végeztek a nagyközség polgárőrei. Összetartás és elkötelezettség jellemzi az itt élő embereket a törvény, a közbiztonság iránt, amiért mindent meg is tesznek. Ezért is társul a polgárőrnaphoz egy tűzoltóverseny, ahol a környező települések önkéntesei mérhetik össze ügyességüket.

Szeretnék átadni egy elismerést a település polgárőr vezetőjének, Feketéné Laczlavik Ildikónak, ezáltal a szentgyörgyi egyesületnek – kezdte ünnepélyes nyitóbeszédét dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. – Emellé az emléklap mellé társul egy százezer forintos működési támogatási összeg is, amellyel az OPSZ kívánja támogatni a II. Polgárőrnapot Jászalsószentgyörgyön. Én úgy vélem, ezen a településen valóban olyan emberek élnek, akik elkötelezettek a törvényes rend iránt. Ezt mi sem jellemzi jobban, mint, hogy a lakosság több mint két százaléka tagja a helyi polgárőr egyesületnek. Ezzel nem csak a megyében, hanem országos szinten is átlagon felüli eredménynek számít. Amikor rendőri vezető voltam – folytatta – akkor is úgy gondoltam, hogy az összetartás és az összefogás kiemelten fontos a lakosság szubjektív biztonságérzetének megteremtésében, a bűnelkövetések számának csökkenésében. Ezért is örülök annak, hogy ezen a napon, a polgárőrök és az önkéntes tűzoltócsapatok közötti összetartás is megmutatkozik, hiszen ők azok, akik elősegítik ezeket a pozitív folyamatokat. Én úgy vélem, hogy a polgárőrség az egész országban jelentős előrelépéseket tett az elmúlt évek során a közbiztonság megteremtésében. Ezért nyugodtan mondhatom, hogy nemzeti értéket képviselnek a polgárőrök, hiszen önzetlenül tesznek embertársaikért, mindannyiunkért, és ez nem csak hazánkban, de a környező országokhoz viszonyítva is egyedülálló. Jászalsószentgyörgyön pedig példaértékű a helyi egyesület, illetve a településvezetés közötti együttműködés – zárta szavait az elnök, majd az emelvényre szólította Kovács Sebestyén polgárőrt, valamint Feketéné Laczlavik Ildikót, a Jászalsószentgyörgyi Polgárőr Egyesület vezetőjét és számukra elismeréseket adott át munkájuk elismeréseként.

A csodálatos Vadas szabadidőpark teljes területén zajlottak az események, versenyek, amelyeken minden korosztály megtalálta a maga számára megfelelő szórakozást.

Az esemény háziasszonyát, egyben a rendezvény főszervezőjét-Feketénét kérdeztük a rendezvényről, az egyesületi életről.

Úgy vélem az idén már rutinosabbak voltunk a szervezésben, és ezt mutatja az is, hogy számtalan együttműködő partnerünk – a rendőrség, a tűzoltóság, az önkormányzat, civil szervezetek – is csatlakozott a rendezvényünkhöz. Két éve, amikor átvettem az egyesület elnöki teendőit úgy gondoltam, hogy a polgárőröknek az önkéntes tevékenységét honorálnunk kell. Ebben támogatást kaptam az egyesülettől, illetve a külsős partnerektől. Így tudtuk megvalósítani az első polgárőrnapot, majd az idei rendezvényünk. És a jó kapcsolatok jegyében a katasztrófavédelemmel közösen kezdtük el az idei programnap szervezését, amelynek eredményeként több száz lelkes önkéntes tűzoltó érkezett ma ide, a Vadasba, hogy próbára tegyék tudásukat – tette hozzá az egyesület elnöke.

Feketéné Laczlavik Ildikó a tervek kapcsán elmondta, az idei nyár is mozgalmas lesz, hiszen több tucat rendezvény biztosításába vesznek majd rész a napi szolgálati teendők mellett, illetve készülnek a jövő évi polgárőrnapra is – tette hozzá nevetve.

Erdős Csaba