TISPOL SPEED hazai eredmények

Több mint kétezer gyorshajtóval szemben indult eljárás.

A rendőrség a TISPOL Műveleti Csoport éves ellenőrzési terve alapján az elmúlt héten tartotta meg Magyarországon a TISPOL SPEED elnevezésű közlekedésbiztonsági ellenőrzését. Az európai kampány ezúttal a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművek vezetőinek kiszűrésére irányult.

A fokozott sebességellenőrzés az ország teljes területére, azon belül első sorban a gyorsforgalmi utakra, a főutak lakott területein kívüli szakaszaira, illetve a lakott területen belüli, nagyobb forgalmat lebonyolító utakra terjedt ki.

A Rendőrség a sebességellenőrzés során a VÉDA rendszer mobil és fixen telepített (automata) eszközeit egyaránt igénybe vette.

Az ellenőrzés ideje alatt összesen 6681 autóst ellenőrzött a rendőrség, ebből 2092 esetben a jármű megállítását követően annak vezetőjével szemben intézkedtek a járőrök. A helyszíneken 2035 járművezetővel szemben szabtak ki helyszíni vagy közigazgatási bírságot, további 57 esetben szabálysértési, illetve közigazgatási eljárást indítottak a felelősségre vonás érdekében.

Az ellenőrzés kiemelt célja a közutak legfőbb gyilkosának számító sebességtúllépések visszatartása, a jogkövető magatartásra ösztönzés, s mindezeken keresztül a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok számának visszaszorítás volt.

A rendőrség ezzel és más hasonló kampányokkal igyekszik hozzájárulni az Európai Uniós és Magyarország jelenleg hatályos közlekedésbiztonsági célkitűzéséhez, mely alapján a 2010. évi közúti halálos áldozatok számát az évtized végére 50%-kal kell csökkenteni.

A következő TISPOL európai ellenőrzésre 2018. szeptember 18-án és 19-én kerül sor. A TISPOL legújabb, most debütáló közúti közlekedésbiztonsági kampánya a „Focus on the Road” a járművezető figyelmét elvonó tényezők visszaszorítását tűzi ki céljaként.

Forrás:  ORFK-OBB