A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének közleménye

Budapest, 2017. október 26., csütörtök Ünnepélyes záró konferencia keretében 2017. október 24-én eredményhirdetéssel zárult a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programjának 2017-es pályázati szakasza. Idén két témakörben érkeztek pályázatok, a döntőben végül hat települési önkormányzat részesült elismerésben.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-től folyamatosan. 2017-ben a megvalósításában részt vett a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Országos Polgárőr Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

A pályázati program célja új és innovatív helyi megoldások, a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának megismertetése az ország más önkormányzataival és a szakmai közélettel. A program által kezdeményezett tudásátadási folyamat nem csupán azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították.

Az idei pályázati szakasznak két pályázati témája volt: a “Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei, amelynek kiemelt célja volt az olyan jó gyakorlatok felkutatása, amelyek a feszültségek enyhítése, a roma és nem-roma párbeszéd elősegítése, az előítéletek csökkentése révén erősítik a helyi roma közösségek identitását, javítják a kultúrához, oktatáshoz, egészségügyhöz, munkához és szociális, társadalmi javakhoz való hozzáférést, ugyanakkor a nem roma lakosság körében is pozitív visszhangra találnak. A másik téma, a Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése a helyi önkormányzat és a helyi polgárőr egyesület együttműködésén alapuló közös programok felkutatását célozta.

A nyertes települési önkormányzatok:
“Közös-többszörös”-a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei:

1.helyezett Budapest Főváros IX. kerülete        Díjazás: 1.200.000 Ft.
2.helyezett Budaörs                    Díjazás: 800.000 Ft.
3.helyezett Kisújszállás                    Díjazás: 500.00 Ft.

Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése:

1.helyezett Ajak                        Díjazás: 1.200.000 Ft.
2.helyezett Abasár                     Díjazás: 1.000.000 Ft.
3.helyezett Budapest Főváros XIII. kerülete        Díjazás: 800.000 Ft.

A pályázatok megtekinthetők:IDE KATTINTVA

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége TÖOSZ