Társszervekkel közös gyakorlat Balassagyarmaton

Társszervekkel közös gyakorlat Balassagyarmaton A Kormányhivatal, a kórház, a mentőszolgálat, a rendőrség, a vöröskereszt, a KSM, a polgármesteri hivatal, a helyi gimnázium és a balassagyarmati, a rétsági, a berceli, valamint a szécsényi hivatásos tűzoltók közös gyakorlatot tartottak a közelmúltban a balassagyarmati sportcsarnokban.

A gyakorlaton a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Balassagyarmati Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztálya, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Balassagyarmati Járási Hivatalának Hatósági Főosztálya, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság, az Országos Mentőszolgálat Nógrád Megyei Kirendeltsége, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete, Balassagyarmat Város Polgármesteri Hivatala, a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltsége és szervezeti egységei vettek részt.

Az egészségügyi válsághelyzet-kezelési gyakorlat feltételezése szerint Balassagyarmaton a Városi Sportcsarnokban koncert zajlott, s közben tűz ütött ki a nézőtéren. A bejelentő azt is elmondta, hogy több fiatal tudatmódosító szerek hatása alatt állt, mintegy háromszáz főt sikerült kimenteni, de közel ötvenen az épületben rekedtek. A tűzben többen megsérültek – könnyebb-súlyosabb égési sérültek – és sokan füstmérgezést szenvedtek. A helyszínre nagy erőkkel vonultak az illetékes szervezetek egységei, köztük a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság három gépjárműve, valamint a rétsági, a berceli és a szécsényi katasztrófavédelmi őrsök egy-egy gépjárműfecskendője. A tűzoltók azonnal megkezdték a lángok oltását, valamint mentési csoportot alakítottak és felkutatták, majd kimentették a bent rekedt sérülteket.

A bajbajutott fiatalokat valós személyek – a balassagyarmati SSZC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – ötvennyolc diákja alakította, így a gyakorlat teljesen életszerű eseményt mutatott be. Miután a tűzoltók kimentették a sérülteket és átadták a mentőszolgálat munkatársainak, teljesen eloltották a feltételezett lángokat és nagy teljesítményű ventillátorral átszellőztették az épületet. A gyakorlat folytatásában a társszervek kaptak jelentős szerepet: a sérültek osztályozásáról és ellátásáról, majd kórházba juttatásáról és elhelyezéséről kellett gondoskodni. A gyakorlat legfontosabb célja, vagyis a társszervekkel történő együttműködés begyakorlása, valamint a vezetői döntés támogatását szolgáló, több szervezetet érintő feladatok koordinatív összehangolása teljes mértékben megvalósult, így amennyiben hasonló, valós eset adódna, a szervezetek egymás munkáját támogatva, így az életmentést hatékonyabbá téve látják majd el feladatukat.

Képek: Angyal Eszter tű. főhadnagy, NMKI

Forrás: BM-OKF