Színpompás madaraink

A cikk címét írhattam volna úgyis, hogy legszebb madaraink, de ez nézőpont kérdése, hogy kinek mi a szép igazán, szóval maradtam a színpompás megnevezésnél. Négy olyan madárfajt mutatok most be röviden, amelyek eléggé feltűnőek tudnak lenni terepen.

A négy említett faj a gyurgyalag, a búbosbanka, a jégmadár és a szalakóta. Kezdeném akkor egyből a gyurgyalaggal. Ez a madár telepesen fészkel homokbányákban, löszfalakban, folyók meredek partfalaiban. Hosszú üregeket ás ezekbe a falakba. Sokszor partifecskékkel közös helyen él. Repülő rovarokkal táplálkozik, gyakran fog méhet is, ezért nem örvend nagy népszerűségnek a méhészek körében és a népnyelv ismeri méhészmadár néven is. Rigó méretű, hosszú, hegyes szárnya és farka van. Hangjáról is könnyű felismerni, lágy prüttyögést hallat. Vonuló faj, augusztusban nagy csapatokban gyülekezik nálunk, a telet pedig Dél-Afrikában tölti.

A búbosbankát már jóval többen ismerik. Latin neve (Upupa epops) a jellegzetes nászhangjára utal „up-up-up”. Jellegzetes fejdísze remek ismertetőjegy. Hosszú, vékony csőre van, domináns fekete-fehér és sárgás-rózsaszín színű. Csapongó röpte van, lassú szárnycsapásokkal repül. Faodúban, üregekben költ és ő is vonuló. Fő élőhelye a nyílt, bokrokkal tarkított legelő.

A jégmadarat egyenesen repülő drágakőnek is hívják. A vizek mentén él, a víz fölé benyúló ágakon pihen és azokról vadászik. Szintén üregben költ, a homokos partfalakba vájja azt. Kicsi, zömök madár, nagy fejjel és aránytalanul hosszú csőrrel. Félénk. Ő társaival ellentétben nem vonuló.

Végül jöjjön a szalakóta, mely másik három társától eltérően a Dunántúlon nagyon ritka, csupán néhány pár fészkeléséről tudunk. Tipikus élőhelye a Kiskunság. Faodúban és mesterséges odúban költ, valamint vonuló. A fasorokkal tarkított síkságokat és a ligetes erdőségeket kedveli. Bogarakkal, sáskákkal táplálkozik. Éles, rikácsoló hangja van. Méretében a csókához hasonlít, a népnyelv nevezi kék csókának is. Kékeszöld és barna színek dominálnak rajta. Már jeladózzák is a madarakat a rollerproject keretein belül.