Színművész vendég az Ifjú Gönyűiek Közösségénél

Immár negyedik éve szolgálja az összetartozás érzésének ápolását, a faluért tenni akarás ösztönzését, új élmények, ismeretek megszerzését az Ifjú Gönyűiek Közössége.

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által irányított ifjúsági program tagjai havonta legalább egyszer találkoznak. A január eddig sem volt eseménymentes, a 14-i adat- és programegyeztető összejövetel az év beindítását szolgálta, de az adottságokat kihasználva intenzív hógolyó-csatával zárult a nap, 26-án pedig folytattuk tavaly elkezdett PÉLDA-KÉP sorozatunkat. Ennek célja, hogy a fiatalok számára, követendő példát, a pályaválasztáshoz, az élet buktatóinak elkerüléséhez segítséget adjon úgy, hogy közben megismerjük vendégünket, az embert.

Ez alkalommal Borbiczki Ferencet, a Gönyűn született színművészt köszönthettük, aki a Vígszínház társulatának tagja.

Ferenc, aki örökifjúként azonnal „csatlakozott” a közösség tagjaihoz, sokak számára ismert név, hiszen a falu életét korábban meghatározó hajós családok egyikének tagja, és mint ilyen többszörösen kötődik más famíliák le- és felmenőihez. Életrajzát, életútját a kíváncsiak az interneten olvashatják. Ami azonban ott nem derül ki az a pályaválasztás és a pálya nehézsége, a kitartást, szorgalmat igénylő alázatos munka, mely időnként sikereket hoz. Ezekről a dolgokról mesélt művész-ember a fiataloknak, megfűszerezve a témát színházi, nézőtéri sztorikkal, megható, elgondolkodtató emlékekkel. Az egész délutánt egy nagy érzelmi hullámzás jellemezte, egyszer mosolyogtunk, majd szinte – talán tényleg – könnyeztünk, egyszer hangosan hahotáztunk, máskor síri csendben hallgattuk a verset. Köszönjük, hogy részesei lehettünk a délutánnak.

Kit, mi ragadott meg, milyen példát tudtunk leszűrni a hallottakból? Ki-ki mást, de talán az alábbiak közös okulásul szolgálhatnak:

A színészetet – de a munkát is – csak teljes odaadással érdemes végezni. Még így is előfordul, hogy az ember nem éri el a célját, de legyen büszke arra, hogy legalább megpróbálta.

Ha meg akarod mutatni, hogy mennyit érsz, ki vagy, ha szeretnéd, hogy szeressenek, akkor bensődben megtalálva az értéket, adnod kell magadból a közösségnek.

(Horváth Attila a Gönyűi Polgárőr Egyesület sajtófelelőse)