Szabó Mihály emlékdíjat kapott egy polgárőr

Szabó Mihály (1938-2014) a polgárőrség meghatározó alakja volt. Lakiteleken, 1990-ben – országosan is az elsők között – alakította meg a megye első polgárőr egyesületét, amelynek évekig elnöke is volt.

1991-től haláláig a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke. A 24 éven át végzett, önként vállalt, áldozatos tevékenységének eredményeként Bács-Kiskun megyében, 117 egyesületben, mintegy 4500 tagot számlált a halálakor a polgárőr mozgalom. Megyei elnökként tagja volt az Országos Polgárőr Szövetség Elnökségének. Személyes jelenlétével, szakmai tudásával folyamatosan segítette az egyesületeket, és mindent megtett annak érdekében, hogy a települések polgárőr egyesületei minél magasabb színvonalon végezhessék önkéntes tevékenységüket. Amíg egészségi állapota lehetővé tette, mindig jelen volt a megye polgárőr egyesületeinek közgyűlésein, rendezvényein, ahol jó tanácsokkal, hasznos információkkal látta el fiatalabb kollégáit. Kiváló kapcsolatot tartott fenn a települési önkormányzatokkal, a rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint a Polgárőrséggel együttműködő szakmai és civil szervezetek képviselőivel.

Tevékenységét számtalan polgárőr, rendőrségi, állami és önkormányzati kitüntetéssel ismerték el.

Elvitathatatlan érdemei voltak abban, hogy a polgárőrség lovas szolgálati ága megvalósulhatott. Támogatásával, mondhatni gyámsága alatt indult útjára az Országos Polgárőr Lovas Szemle rendezvény sorozat, melynek első három állomása Bács-Kiskun megyében került megrendezésre (2012 – Lakitelek, 2013 – Lakitelek, 2014 – Kecskemét). Az Országos Polgárőr Szövetség életében a Polgárőr Lovas Szemle rendezvény megszervezése hagyománnyá vált. Ezen országos szemlék nagyban hozzájárultak a lovas polgárőrök külterületi szolgálatának megismertetéséhez, népszerűsítéséhez.

Szabó Mihály emlékére, a nevét viselő lakiteleki Szabó Mihály Polgárőr Egyesület 2018-ban díjat alapított. Az emlékdíj minden évben, legfeljebb két olyan személy részére adományozható, aki az Országos Polgárőr Lovas Szemle rendezvény szervezése során tanúsított példaértékű közösségépítő tevékenységével, önként vállalt, áldozatos munkájával segítette a rendezvénysorozat életben tartását.

Elsőként Marosvölgyi Katalin albertirsai polgárőr vehette át, aki az elmúlt évek során több Országos Lovas Szemle szervezése alkalmával kimagasló közösségépítő tevékenységet végzett. Ezen érdemei alapján került beválasztásra 2017 tavaszán a Lovas Tagozat elnökségébe is. Munkáját köszönjük és gratulálunk az elismeréshez!

Az emlékdíjat átadta ifj. Szabó Mihály és Rácz Adrienn lakiteleki polgárőr, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának elnöke.