Somogy megyében a rendkívüli időjárás alatt is dolgoztak a polgárőrök

A járőrszolgálat során fokozottan figyeltünk az egyedül élő idős személyekre. Több településen önkormányzattal egyeztetve melegedő helységéket jelöltünk ki arra az esetre, ha a rossz időjárás miatt autóval elakadnának.

Mint máskor is, a polgárőrök természetesen segítik a településen élő embereket a hideg téli időjárással kapcsolatban. Szorosan együttműködünk a település önkormányzatával és a gondozói hálózattal.

 

Ennek  egy példája hogy december közepén értesítették a polgárőrséget, hogy egy idős beteg férfinél nem látják, hogy füstölne  a kémény és ugyanúgy világítanak a lámpák, szól a tévé a lakásban, mint előző este. A rendőrséggel felvéve a kapcsolatot a lakás ajtaját feltörtük ahol a fürdőszobában elesve magáról nem tudva találtuk meg az idős személyt. Az ilyenkor szükséges intézkedések kerültek végrehajtásra.

Eltűnt személy felkutatásában vettünk részt, ahol az idős férfit találtuk meg átfázva, éhesen és szomjasan. Ebben az esetben is a megfelelő intézkedését megtettük.

Vannak települések, ahol napi rendszerességgel látogatják az egyedül élő, valamint a nem egyedül élő, de segítségnyújtásra szoruló idősebbeket. Amikor a zord időjárás nehezíti a közlekedésüket, rendelkezésükre bocsájtjuk a szolgálati gépjárműveket, terepjárókat, hogy zavartalanul el tudják látni a segítségnyújtást.

Voltak települések, ahol a rendkívüli időjárásra tekintettel január 14.-e reggelére hó eltakarítást és síkosságmentesítést szerveztek, melyben gépeket és az ifjú polgárőröket is bevonták.

Több egyesület csatlakozott “Ha fázol, vigyél el egyet, ha van felesleges kabátod, akkor hozzál egyet!” akcióhoz. Január 13-án, pénteken a havazás miatt kialakult helyzetben 15 órától Polgárőreink segítettek a forgalom irányításában, valamint melegedő helységeket nyitottak ahol meleg teával és zsíros kenyérrel várták őket. Bevonásra kerültek az ifjú polgárőrök, akik nagy lelkesedéssel vettek részt. – közölte tájékoztatójában Peszt Péter a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.