Sikertörténet?

Folyamatosan jönnek a Rádió P elektronikus címére az ország különböző részéről a szombati TeSzedd – Összefogás a Tiszta Magyarországért” mozgalomban való polgárőr részvételről a fényképek, illetve rövid leírások. Olyan szép részvételi eredményekről kapunk tájékoztatást, hogy akár sikertörténet is lehetne az egész szombati akciónap.

A hozzánk eljuttatott fényképek, leírások alapján tudunk beszámolni arról, hogy például a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének részvételét Dobos Ágnes alelnök fogta össze és hogy a szövetség részéről a civil önkéntesekkel együtt több mint ötszázan szedték a szemetet.

Gyügyei Liliantől, a BPSZ sajtósától azt is megtudtuk, hogy az adatok összesítése alapján a kijelölt pontokon közel 250 zsák szemét került összegyűjtésre.

De nem csak a fővárosban volt szervezett hulladékgyűjtés, hanem az ország számos részén. A Rádió P-nek Peszt Péter, a projektgazda foglalta össze vasárnap az első információkat.

Tudósítottunk a Fejér megyei eseményekről is, ahol Cseh István megyei elnöknek kellett közbejárnia, hogy újabb és újabb zsákokat szerezzen, hisz az előre termezett mennyiség pillanatok alatt megtelt. Cseh Mónika a királyok városa, Székesfehérvár önkénteseinek tevékenységéről számolt be.

Krug Gusztávtól, a Vas megyei elnöktől megtudtuk, hogy megyéjükben 546 polgárőr, 680 önkéntes vett részt az akción, és 787 zsák hulladékot gyűjtöttek össze.

Tóth Tibor tájékoztatásából az derül ki, hogy a Baranya Megyei Polgárőrök a reggeli hűvös, esős idő ellenére 37 egyesülettel képviseltették magukat, a mintegy 800 polgárőr a nap végére 660 zsáknyi szemét összegyűjtésével tette tisztábbá környezetét.

Vass Miklós a Nógrád Megyei szövetségtől büszkén adta hírül, hogy az alig 600 fős Galgaguta településen is összefogtak az akció sikerességéért.

Például Körmenden, a Batthyányi Kastély kertjében – ismertebb nevén a Várkertben – szedték a szemetet a Körmendi Polgárőr Egyesület polgárőrei. Három csoportban indult az akció, amely során húsz zsák szemét gyűlt össze. – adta hírül Joó Tamás egyesületi titkár.

Nagy Ferenc, a Kerecsend Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület elnöke is tájékoztatást küldött arról, hogy Kerecsenden két polgárőr egyesület van, így aztán különösen jó hír, hogy összefogtak, és Közösen szervezték a TeSzedd akciót. Több mint száz zsák szemetet gyűjtöttek össze.

Hajmási Kitti, a Kacorlaki Faluszépítő, Sport és Polgárőr Egyesület titkára arról tájékoztatott minket, hogy az esős időjárás miatt a tervezett tíz óra helyett csak délután három órakor kezdték el a munkát, viszont az este nyolc óráig tartó társadalmi munka keretén belül nem csak szemetet szedtek, hanem a faluban található elhanyagolt régi temetőben is lekaszálták a füvet. Érdekesség, hogy az utca melletti árokban a szemétszedés közben egy elhagyott rendszámtáblát is találtak, melyet szeretnének visszajuttatni a tulajdonosának.

Nyitrai Béla Várpalotai régió felelősétől például azt tudtuk meg, hogy URH rádiók segítségével koordinálták a csapatok mozgását, hogy mindenhova jusson ember. A lelkesedésen és a becsületesen végzett munkán túl talán a szervezésnek is köszönhető, hogy az előre megállapított négy deponálási pont közül, csak egyikén 134 db zsák hulladék került összegyűjtésre.

Gyenesdiásról már egyenesen egy olyan tájékoztatást kaptunk, mely szerint ők már nem is zsákokba mérték az összegyűjtött hulladékot, hanem köbméterben.

A fentieken túl még megemlíthetjük például Mezőszentgyörgy, Zengővárkony, Dunaújváros, Szabadegyháza, Kisbudmér, Miskolc, Nagyatád, Nagytótfalu, Vönöck, Pécs, Hetvehely polgárőreit, önkénteseit is, akik hatalmas lelkesedéssel és aktivitással bizonyították az összefogás és az önkéntesség elvének erejét.