Sikeres a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program

Veszprémben találkoztak Dunántúl rendőri, polgárőri önkormányzati képviselői, hogy ismertessék az Országos Polgárőr Szövetség és a Rendőrség közösen indított Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programját, megismerjék egymás eredményeit, tanuljanak egymástól.

veszprem1129-1

A polgárőrség negyedszázados tapasztalatok birtokában, törvényi felhatalmazással, a közterületi bűnmegelőzés egyedüli civil szervezeteként, stratégiai együttműködésben, a rendőrség szakmai és szolgálati iránymutatásának figyelembevételével, a társadalmi, közösségi igényeknek megfelelően ez év elején elindította a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programját. A városi környezetben az emberek között a kapcsolatok lazábbak, és gyengébb a közösségi kohézió, mint egy kistelepülésen. A leggyakoribb bűnelkövetési helyek a városok utcái, elhagyatott parkjai, egyéb félreeső területei, nagyobb bérházak lépcsőházai, liftjei, tömegközlekedési eszközök, illetve a forgalmas, fiatalok által tömegesen látogatott találkozási pontok, bevásárlóközpontok, plázák, játéktermek, pályaudvarok és környékük, a tömegközlekedési eszközök megállói, éjszakai szórakozóhelyek. Egyes közterületen elkövetett bűncselekmények, rongálások, garázdaságok, testi sértések, a rablások egy jelentős részét szórakozóhelyekről indulva, vagy azok környékén követik el a tettesek. A célkitűzések során a programban részvevők összedolgoznak a sértetté válás visszaszorításában, a közösségformáló, közbiztonságot fenntartó, biztonságérzetet javító programok megvalósításában, a társadalomban elfogadott normák, viselkedési szabályok megismertetésében és elfogadtatásában, valamint a Polgárőrség és Rendőrség népszerűsítésében.

A veszprémi Agóra Művelődési Központban, november 26-án megtartott konferencián először Pogány Péter rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos szólalt fel, aki örömének adott hangot, amiért a rendezvényt a szervezők Veszprémben tartották meg. Mint mondta, ez elismerés számára és a település számára is, valamint bízik abban, hogy erősödik a polgárőr-rendőr kapcsolat.

1×1 az csak 1, viszont az 1+1 az 2. Ezzel az egyszerű matematikai képlettel szemléltette Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, hogy miért fontos az együttműködés, az összefogás. Erős szövetségnek mondta a Rendőrség, Polgárőrség, Önkormányzat hármas összefogását, de azt sem rejtette véka alá, hogy ennek a szövetségnek, összefogásnak erősnek és tartósnak kell lennie. Ennek szerves része pedig az utánpótlás kinevelése, biztosítása.

veszprem1129-2

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a nyitóbeszédében kitért arra. Hogy Veszprémben készült egy olyan Nagyvárosi Biztonsági Program, amit példaértékűnek tekint, és ezzel a programmal Veszprém példát mutat az országnak. Kiemelte, hogy a bűnügyi statisztikákat elemezve látható, hogy a gyengén fertőzött városok közé tartozik Sopron, Nagykanizsa, Szekszárd, Veszprém, Zalaegerszeg, átlagos a bűnügyi fertőzöttsége Pécsnek, Szombathelynek, Tatabányának, Dunaújvárosnak, Székesfehérvárnak, és az elemzések szerint a leginkább fertőzött Győr. „Nyilvánvalóan ez egy statikus állapot” hívta fel a figyelmet az OPSZ elnöke, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy a Polgárőrség a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programot 2016-ban hirdette meg 23 megyei város és a főváros részére. Mindezt azért, mert a nagyvárosokban másként működnek a polgárőr szervezetek, az önkormányzatok inkább az erős rendőrségre illetve az önkormányzati rendészetre hagyatkoznak. A nagyvárosokban nehezebb a tagtoborzás, nehezebb láthatóbbá tenni a polgárőrök szolgálatát. Nem titkolt céljának nevezte dr. Túrós András azt, hogy ezzel a programmal szeretnék még jobban ráirányítani a figyelmet a nagyvárosokban működő polgárőr egyesületekre. Közhelynek tűnik, hogy a 23 érintett településen történik az összes bűncselekmények majd’ fele, viszont az összes lakosság alig 28 százaléka él az adott nagyvárosokban. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 25 évben soha nem volt ilyen alacsony a bűnesetek száma, soha nem volt ilyen jó a közbiztonság, és ez nagyban köszönhető a nagyvárosokban dolgozó polgárőröknek is. Jelenleg 57 ezer tagja van a Polgárőrségnek, ami területileg úgy oszlik meg, hogy a falvakban, a kistelepüléseken az össz. lakosság 1-2 százaléka polgárőr, míg a nagyvárosokban ez a szám csak 0,1-0,2 százalék, vagyis alig kimutatható. „Nagy örömmel mondom – folytatta dr. Túrós András – hogy a polgárőr egyesületek megértették a program lényegét, a polgárőr egyesületek vezetői pontosan látják és tudják a nagyvárosi bűnmegelőzésnek a lehetőségeit.

veszprem1129-3

Ezek után a Dunántúl nagyvárosainak, polgárőr egyesületinek képviselői tájékoztatták a konferencia résztvevőit az ő településeiken végzett bűnmegelőzési munkáról, a szerzett tapasztalataikról. Dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, arról beszélt, hogy ez a program csak akkor lesz sikeres, ha a tennivalókat helyi szintre lebontják, aktualizálják, a polgárőr egyesületek, rendőrkapitányságok, önkormányzatok.  „Összességében az ország közbiztonsága nagyon stabil, és ebben a rendőrség mellett a polgárőrségnek is nagyon nagy szerepe van. Azzal a migrációs nyomással, amivel nekünk meg kellett küzdeni, csak úgy lehettünk sikeresek, ha a polgárőrök is ott voltak mellettünk, hisz jelentős közterületi elvonások is voltak a déli határ megerősítése érdekében. Az ország közbiztonsága nem romlott meg, nem lett sehol se közbiztonsági deficit, ami a polgárőröknek is köszönhető.”

„A polgárőr szolgálat, a polgárőr tagság nem öncélú – emelte ki a konferencia végén megtartott értékelő beszédében dr. Túrós András. – Nem saját szórakozásunkra vállaltuk ezt a felelősségteljes bűnmegelőzési szolgálatot, hanem a lakosságért, a településért, az országért. Ez egy kisebb fajta hazafias tett! Kérem az önkormányzati és a rendőri vezetőket, hogy nagyon vigyázzunk erre a Polgárőrségre, vigyázzunk az egységére. Tegnap is elhangzott, ma is szóba hozom, hogy a Polgárőrségben bizonyos repedések keletkeztek az utóbbi időben. Vannak polgárőr vezetők, akik húzzák le a mocsárba a Polgárőrséget, vannak személyek, akik mindent elkövetnek, hogy a Polgárőrség imázsát befeketítsék, de a Polgárőrség egy nagyon komoly bűnmegelőzési érték, és itt döntően, 99,99 százalékban tisztességes és becsületes emberek vannak.”

Dr. Túrós András a konferencián még elmondta, hogy a Polgárőrség jövőre Kopácsi Sándor emlékévet tart annak érdekében, hogy a polgárőrök, a fiatalok jobban megismerjék a Polgárőrség alapítójának személyét, munkásságát.

Megalakul a Polgárőrség Határvédelmi Tagozata, mellyel a határ menti 8 kilométeres szakaszon kívánják megerősíteni a szolgálatokat.

(Lőwinger)