Romlik a levegő minősége, van ahol a szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el.

MTI 2017. január 22., vasárnap 18:56 – Szálló por – A BKK tartalékjárműveket biztosít a szmogriadó idejére

Budapest, 2017. január 22., vasárnap (MTI) – A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tartalékjárműveket biztosít a szmogriadó idején várhatóan megnövekedő utasforgalom zavartalan ellátására – közölte a társaság vasárnap az MTI-vel.

Közleményükben emlékeztettek: Tarlós István főpolgármester vasárnap hajnalban elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Amennyiben a levegő szennyezettségének mértéke nem csökken a riasztási szint alá, hétfő reggel 6 órától korlátozások lépnek életbe az autósforgalomban.

A levegő minőségének javulása érdekében a BKK kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne a gépkocsijukkal közlekedjenek, hanem válasszák a közösségi közlekedést. A BKK intézkedésekkel is segíti a főváros szmogriadó miatt várhatóan megnövekedő közösségi közlekedési forgalmát – írták.

Kifejtették: a riasztási fokozatról kapott tájékoztatást követően a BKK fődiszpécsere értesítette a szmogriadó esetén mozgósítandó embereket és tartalékjárműveket rendelt meg a BKV-tól a busz-, a trolibusz-, a villamos- és a metróágazat tekintetében. A riasztási fokozat elrendelésének érvénybe lépésétől a BKK illetékes munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a közösségi közlekedési, ezen belül a kötött pályás járművek utasforgalmának alakulását – közölték.

Kiemelték: azért, hogy a közösségi közlekedés a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonásáig a megnövekedő utasforgalomban is kényelmes szolgáltatást nyújtó valós alternatívát jelentsen, a BKK az utasforgalom függvényében állítja forgalomba a rendelkezésre álló tartalékjárműveket.

Hangsúlyozták: hétfő reggel 6 órától tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4 vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. E forgalomkorlátozó intézkedés – további intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

Kitértek rá: a korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. A tehergépjárműveknek kiadott behajtási hozzájárulások nem mentesítenek a szmogriadó gépjárművekre vonatkozó korlátozásai alól – áll a BKK közleményében.

Budapest, 2017. január 22.
Szmog Budapesten 2017. január 22-én. Tarlós István fõpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a fõvárosban.
MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI 2017. január 22., vasárnap 10:07 – Szálló por – Tovább romlott a levegő minősége

Budapest, 2017. január 22., vasárnap (MTI) – Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szálló por tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

Az OKK térképén vasárnap Budapest, Tököl, Dorog, Vác, Esztergom,  Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Oszlár, Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Eger és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.
Emellett Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Várpalota, Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A hétvégén, több helyen – a fővárosban, Miskolcon és Salgótarjánban – is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szálló por tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak.

A meteorológiai szolgálat továbbra is arra figyelmeztet, hogy a hideg mellett többfelé lehet köd, amely tartósan is megmaradhat. Emellett az ország nagy részén szél sem várható, amely tisztíthatná a levegőt. Hétfőn is csak a Dunántúlon élénkülhet meg a légmozgás. Kedden lehetnek többfelé élénk, a Dunántúl északi felén erős széllökések.

MTI 2017. január 22., vasárnap 8:00 – Miskolcon is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát

Miskolc, 2017. január 22., vasárnap (MTI) – Tovább romlott Miskolcon a levegő minősége, ezért vasárnap reggel Kriza Ákos polgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát – közölte a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-vel

Koczák Szilvia tájékoztatása szerint az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a riasztási küszöbértéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban a levegőminőség javulása nem várható – tette hozzá a szóvivő.

A város polgármestere arra kéri a miskolciakat, hogy ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak autóbusszal, villamossal, ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

A riasztási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés. Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére a polgármester felhívta az önkormányzati rendészet figyelmét.

A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért a szabadban a sportolást, hosszabb tartózkodást szintén kerülje el mindenki, aki teheti.

Budapest, 2017. január 22.
Autók haladnak a szmogban a fõvárosi Sztehlo Gábor rakparton 2017. január 22-én. Tarlós István fõpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. A háttérben a Lánchíd látható.
MTI Fotó: Marjai János

MTI 2017. január 22., vasárnap 3:27 – A főpolgármester a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten

Budapest, 2017. január 22., vasárnap (MTI) – Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester, így hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a korlátozás – további intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart, területi hatálya nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira. A korlátozás betartását a rendőrség ellenőrzi, megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A közlekedési korlátozás csak akkor nem lép életbe, ha a vasárnapi mérési eredmények hétfő hajnali értékelése a levegő jelentős javulását mutatja – közölte a hivatal.

MTI 2017. január 21., szombat 9:12 – Szálló por – Megint elrendelték a szmogriadót Salgótarjánban

Salgótarján, 2017. január 21., szombat (MTI) – Elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát szombaton Salgótarjánban, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja csütörtökön és pénteken meghaladta a küszöbértéket – tájékoztatta a városháza az MTI-t.

Csütörtökön köbméterenként 108,1, pénteken 98,7 mikrogramm volt a mért érték, a riasztási küszöbérték pedig 100 mikrogramm/köbméter – írták.

Fekete Zsolt (MSZP) polgármester arra kéri a salgótarjániakat, hogy mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. A polgármester elrendelte az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát, az építési, bontási munkák szüneteltetését is, emellett fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását.

A meteorológiai előrejelzés szerint Salgótarján egyes részein tartósan ködös, borult idő várható, a légszennyezettség a tájékoztatási határérték felett, a riasztási határérték körül alakulhat.

A nógrádi megyeszékhelyen már január 12-én is el kellett rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.