Rendszeres lakossági fogadóórákat terveznek a városban a polgárőrök 

Hatvan térsége -A város körzetéhez tartozó települések közül tizenkettőben működik polgár egyesület 272 sárga mellényes önkéntessel. Két helyen – Petőfibányán és Zagyvaszántón – a külterületeken portyázó lovas polgárőrök is rendszeres szolgálatot látnak el, de korábbi nagy migrációs hullám idején ott voltak az ország déli határszakaszán is.

 – Az egymással szorosan együttműködő bűnmegelőző civil közösségek azt a célt tűzték maguk elé, hogy jelenlétükkel javítsák a lakosság szubjektív biztonságérzetét – emelte ki a Heves Megyei Polgárőr Szövetség legutóbbi elnökség ülésén elhangzott beszámolójában Vladár Roland, a HMPSZ járási koordinátora. – Ennek érdekében szervezzük meg egyebek között a „Hatvan járás közbiztonságáért” elnevezésű összevont akciókat is, melyek során egyszerre három-négy szomszédos településen tartunk figyelő- és járőrszolgálatot, amit a helybeliek eddig mindenütt megnyugvással fogadtak. S ez érthető is, mivel az általában látott két-kétfős járőr helyett ilyenkor több tucat polgárőr jelenléte riasztja el a bűnöző hajlamú egyéneket.

Ennek – mint a tájékoztató további részében elhangzott – az évek óta tartó kemény és következetes munka az alapja. Az elmúlt időszakban az egyesületek tagjai több mint 18 ezer órát töltöttek önálló, 615 órát lovas, 5410-et pedig a rendőrökkel közös szolgálatban. A járőrözések során 663 alkalommal adtak bűncselekményekkel kapcsolatos jelzést az illetékes rendőri szerveknek, több mint 420 alkalommal pedig különböző formában segítették az állampolgárokat. Ezen túl Apc és Heréd polgárőrei részt vállalnak az Országos Polgárőr Szövetség által kezdeményezett „250×100” elnevezésű speciális bűnmegelőző programban is. Egyebek között annak köszönhető mindez, hogy mára alaposabbá vált a polgárőrök felkészültsége, továbbá hogy igyekeznek mind szorosabb együttműködést kialakítani a rendőrséggel, valamint a települések önkormányzatával. Ebből fakadóan jellemző, hogy négy polgármester, egy jegyző és nyolc önkormányzati képviselő is aktívan részt vesz az egyesületek munkájában. Ami pedig a lakossággal való kapcsolattartást illeti: Hatvanban például állandó ügyeleti rend bevezetését, valamint fogadóórák tartását tervezik a nemrég kapott új irodában. Lehetőséget teremtettek arra is, hogy a középiskolák tanulói a városi egyesületnél tölthessék el az érettségi vizsgákig előírt kötelező ötven órás közösségi szolgálatukat.

Sz. I.