Rendőrök, polgárőrök, zalaiak és veszprémiek

Élősorfal polgárőrből és rendőrből a közigazgatási tábláknál - innét indultak a közös akciókra. Ha a bűnözés nem áll meg a megyehatároknál, a bűnüldözők sem fordulhatnak vissza

Szombaton a Polgárőr Község kitüntető címet immár 8 éve viselő zalai falu, Sümegcsehi  adott otthont a veszprémiekkel közös, a  megyehatár menti településeket érintő  bűnmegelőző közbiztonsági akciónak.

A faluház színháztermében a két megyéből  összegyűlt 45 polgárőr és 11 rendőr mellett az érintett erdészet és a vadásztársaság is képviseltette magát. Reggel 8 órakor Szakál Ferenc rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási- központjának osztályvezetője, Fáner Csaba rendőr alezredes, a zalaszentgróti-,  és Makkos Róbert  rendőr alezredes a sümegi rendőrőrs parancsnoka, valamit Kulcsár Attila, a sümegcsehi  polgárőrök vezetője tartott eligazítást.

Reggeli eligazítás a sümegcsehi faluház színháztermében – polgárőrök, rendőrök, erdészek és vadászok indulta ellenőrzésre

A cél, a nyári szezon küszöbén a zártkertekben éppúgy, mint  a közterületeken nagyobb erő demonstrálása, amely a rendszeres ellenőrzéssel együtt visszatartó erővel hat az állampolgárok megkárosítóira. Mint elhangzott, a  közös ellenőrzés ötlete 2015-ben Gógánfa polgárőreinek jutott eszébe. Belátva az információcsere előnyét, a rendőrök a kezdetektől  támogatják és részt vesznek az akciókban. Jó partnerre találtak a zalaszentgróti  rendőrőrsben és a csáfordi polgárőr egyesületben, akik magukra vállalták a szervezés zalai részét. Az akciókban a megyehatárokhoz közeli települések polgárőr egyesületei adják a fő erőt. Együttműködésüknek köszönhetően már két év alatt számottevően csökkent a körzetben a fa-, és a terménylopás, a környezetszennyezés, s a felvilágosító munkának köszönhetően az idős emberek megkárosítása.

Az eligazítás után Szakál Ferenc  és Fáner Csaba alezredesekkel és a sümegcsehi polgárőrökkel indulunk útnak. Egerszegi József, aki  alapító tagja a 2003 óta működő Polgárőr és Tűzoltó Egyesületnek és Bodai Róbert, aki rendre a legtöbb szolgálatot adja a közösségben, először a Keszthelyi -fennsík északkeleti szélén a híres Kovácsi-hegy oldalán található falu fölötti festői szépségű “Bükkalja” szőlőshegyre kalauzolja csapatunkat . Hétköznapokon is rendseres itt az ellenőrzés, ugyanis a dombtetőn lévő erdőben vezetnek a bűnözők által előszeretettel használt egérutak. Ezúttal viszont, nem találtunk gyanúra okot adó jelet, s a szőlőjében dolgozó Hosszú Gábor, aki szintén tagja a sümegcsehi  polgárőrségnek, is ezt erősítette meg. Ezen a domboldalon található egy országos hírű zarándokhely. Az oda gyakran visszavonuló Barsi Balázs ferences szerzetes észrevéve, hogy a közelben vizsgálódunk és kedvesen beinvitálta stábunkat a 2005-ben John Henry Newman templom arborétumszerű parkjába. Miközben egy fáról cseresznyéztünk, Balázs atya elmondta, hogy örömmel vette tudomásul, hogy a környéken gyakran feltűnnek a polgárőrök.

Csáfordon lovas polgárőrökkel találkoztunk. Török Péter Szikra-, Polgár Ildikó Kacér-, és Dézsenyi Melinda Aquila nevű lova hátán a 100 kilométer hosszú földutakon olyan helyekre is eljut, ami autóval nem közelíthető meg, gyalog viszont mesze van. A lovak egyébként vizsgát tett, “állományba vett” polgárőr paripák.

A csáfordi lovas polgárőrök 100 kilométer hosszú erdei-mezei utakon járőröznek. A képen (b-j) Dézsenyi Melinda Aquilával, Polgár Ildikó Kacérral és Török Péter Szikrával, a polgárőr paripákkal

Kulcsár Attilával és Fáner Csaba alezredessel  a hegyi pincéjénél látogattuk meg Klujber József döbröcei polgármest, aki a közelben lévő Szent Orbán szobornál tartandó szentmise helyszínének előkészítésében segédkezett. Ő is tagja a két falu polgárőrségének. Visszaúton, a bázisra tartva itt-ott bakancsos,- hátizsákos turistákkal találkoztunk.  A rendőrök és a polgárőrök szerint ez jó jel, az elfogadható közbiztonságra utal.

A közös akciót eredményesnek minősítették a résztvevők:  a zalai és veszprémi megyehatár környékén a polgárőrök összesen 225 órát töltöttek szolgálatban, a rendőrök 45 főt igazoltattak, de komolyabb intézkedésre nem volt szükség.

Fincza Zsuzsa