A rendkívüli időjárás során jelentkező lakosságvédelmi feladatok

A téli rendkívüli időjárási viszonyok során jelentkező feladatok végrehajtása, valamint a feladatokban érintett társszervek, közigazgatási és karitatív szervek, szervezetek munkájának összehangolása érdekében tartottak értekezleteket.

Az értekezleteken részt vettek a szombathelyi, körmendi és sárvári katasztrófavédelmi kirendeltségek illetékességi területéhez tartozó járásokból a rendőrség, népegészségügy szakemberei, továbbá az áramszolgáltató, a közútkezelő, a vasúttársaság és a polgárőr egyesületek képviselői.

A megjelentek kölcsönösen tájékoztatták egymást eddig végrehajtott, illetve a következő időszakra tervezett téli felkészülési feladataikról. A katasztrófavédelmi kirendeltség vezetői kitértek arra, hogy az azonosított téli kockázati helyszínek, a melegedőhelyek kialakítására alkalmas helyek, kamionok kényszer várakoztatására megfelelő útszakaszok ellenőrzését elvégezték. Ezzel a katasztrófavédelmi kirendeltségek minden előírt, szükséges felkészülési feladatot végrehajtottak. A közútkezelő szakemberei arról tájékoztatták a jelenlévőket, hogy novemberben megtörténik a közúti műszaki szemlék, a hófúvás elleni védőművek kihelyezésének végrehajtása.

A rendőrség és polgárőrség felkészültek arra, hogy a téli hideg időben fokozott figyelmet fordítson a rászorulókra, betegekre, a szabad ég alatt tartózkodókra, és akiknek problémát okoz a fűtés. A Népegészségügy, a GySEV Zrt., a városfenntartó társaságok képviselői szintén tájékoztatták a résztvevőket végrehajtott felkészülési feladataikról. Kiemelt figyelmet kapott az E.ON Energiaszolgáltató tájékoztatója, mert az idei év extrém időjárási tényezői miatt több esetben maradtak elektromos áramszolgáltatás nélkül a háztartások a megyében. A több ezer fogyasztói helyen ilyenkor Havaria I-es fokozatban üzemelve, mérnök egységek bevonásával dolgoztak az áramszolgáltatás mielőbbi visszaállításán, mielőbb biztosítva a kritikus infrastruktúra elem működését. Jelezték, hogy -15 Celsius fok alatt hőmérsékleten az elektromos hálózat lekapcsolásával járó, tervezett karbantartási munkákat nem végeznek.

Fotó: Egyed László tűzoltó alezredes, Vas MKI, Giczinger Jánosné tűzoltó zászlós, Sárvári Katasztrófavédelmi kirendeltség