Régi álma teljesült a bátaszéki polgárőröknek

Március 11.-én egy réges-régi álma teljesült a 26 éves múltra visszatekintő bátaszéki Polgárőrségnek, saját irodát kaptak az Önkormányzat jóvoltából. A közös munka hosszú – hosszú évekre nyúlik vissza (ékes bizonyítéka a 2015-ös „év polgárőr városa” cím) így nem volt kérdés Dr. Bozsolik Róbert polgármester számára, hogy az első adandó alkalommal irodához segítse az öt települést soraiban tudó Polgárőrséget. Nemcsak helységeket (nagy előadóterem, társalgó, mosdó) biztosítottak az önkéntesek számára, hanem több százezer forint értékben felújítást is eszközöltek. Ehhez a fejlesztéshez az egyesület is hozzátett kb. 300.000 ezer forintot és hívó szavukra támogatóik is mélyen zsebbe nyúltak, hogy a berendezés is méltó legyen egy XXI. századi irodához.

Az átadó nívóját emelte, hogy Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke személyesen is megjelent az átadón. Beszédet mondott, melyben köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy támogatja és segíti a helyi polgárőrség munkáját. Kiemelte, hogy a közbiztonság megőrzése közös ügy ezért mindenkinek hasznos, ha a polgárőrséget a helyi önkormányzat támogatja. Köszönetet mondott a polgárőröknek is, akik önzetlenül, saját szabadidejüket feláldozva végeznek önkéntes munkát a társadalomért, szűkebb közösségükért. Dr. Túrós András rögtönzött állománygyűlést tartott és az ünnepi ebéden is részt vett.

Az átadón részt vettek az érintett települések polgármesterei, Bátaszék város képviselői, Dr. Pilisi Gábor szekszárdi rendőrkapitány, Dr. Vas János őrsparancsnok, Metz Ildikó a megyei védelmi bizottság titkára, Greska Attila tű. alezredes, a Katasztrófavédelem részéről. Részt vettek továbbá az ünneplő polgárőrök mellett azon támogatóink, akik jelentős összeg befektetésével segítették a létesítmény beruházását.

Az ünnepi beszédek sorát Dr. Túrós András az OPSZ elnöke kezdte meg, őt Széles János megyei elnök követte, majd Dr. Bozsolik Róbert Bátaszék polgármestere kért szót és a sort Farkas András egyesületi elnök zárta. A jelképes átadót ezután egy rögtönzött állománygyűlés követte, amelynek levezető elnöke Túrós elnök úr volt.

A kötetlen beszélgetésbe mindenki bekapcsolódhatott. Elnök úr általános tájékoztatást adott a polgárőr mozgalom jelenlegi helyzetéről valamint elismerően szólt a bátaszékiek kimagasló munkájáról, az országos elvárást meghaladó óraszámról, a háromszor is odaítélt „év polgárőr egyesülete” címről.

Ezután Bozsolik polgármester úr szólalt fel, aki zakójának jobb oldalán, büszkén viselte a polgárőr érdemkereszt arany fokozatát. Méltatta a csapat több évtizedes munkáját és kifejezte örömét, hogy ilyen színvonalasan berendezett helységet vehetnek most birtokba a város önkéntes „bűnüldözői”.

Ezután a környék és Bátaszék bűnügyi helyzetéről, friss statisztikák ismertetésével csatlakozott a kötetlen beszélgetéshez Dr. Pilisi Gábor c.r. ezredes, Szekszárd Város Rendőrkapitánya.

Farkas András egyesületi elnök is rövid hozzászólásra jelentkezett. Tájékoztatta a jelenlévőket az iroda kialakításának költségeiről valamint a támogatókról és felajánlásaikról.

A város a négy helységből álló épületrészt felújítva, kifestve adta át határozatlan időre a Polgárőrségnek, ehhez a bátaszéki szervezet is jelentős összeget tett hozzá.

Farkas András Rádiónknak elmondta, hogy rengeteg felajánlást kaptak, többek között a Panteon Kft. Nyakas Gábor ügyvezető közbenjárására 40 darab tárgyalószéket ajánlott fel, Márkus István a Márker Kft ügyvezetője 4 darab zárható szekrényt adományozott a csapatnak. Hegedűs István bátaszéki vállalkozó 3 darab tárgyalóasztalt vásárolt meg, Papp Vilmos a Bátépker Kft. vezetője egy új billenő garázskaput vásárolt, szállított le és szerelt fel. Zsikó Zoltán az ablakokra szerelt szalagfüggönyök költségének átvállalása mellet még egy tankolókártyát is ajándékozott. Schieber Markus, a Schieber Pincészet tulajdonosa a meghívott vendégek megajándékozásához prémium minőségű boraiból díszdobozos borválogatással járult hozzá. A borválogatást a meghívott vendégek a finom ebéd zárásaként egy meleg kézfogás kíséretében vehették át Dr. Bozsolik Róbert polgármestertől, Farkas Andás elnöktől és Juhász Péter elnök helyettestől.