Ragadozó madarat mentettek az M3-as autópályán

Az M3-as autópályán Hajdú-Bihar megyei szakaszán a Madárkórház Alapítvány munkatársai a rendőrség segítségével, a bajba jutott egerészölyvet vélhetően elgázolták és bent rekedt a belső szalagkorlátnál így tovább veszélyeztetve saját és az autósok biztonságát.

A bejelentést követően a madármentők értesítették a rendőrséget, akik meg is találták az ölyvet és biztosították a helyszínt. Nehezítette a mentést, hogy az autópályán nem lehet bárhol megfordulni, így egy kisebb kerülőt is be kellett tervezni a helyszínre érkezéshez. Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk így belőlük kerül ki a legtöbb sérült is.

Előszeretettel ücsörögnek az autópályák vadkerítéseinek oszlopain is az út árkában tanyázó rágcsálókat lesve. Télen a hazai költőállomány létszáma feldúsul az északabbról érkezőkkel, melyek szívesen ücsörögnek a földön is, így télen még gyakoribb lehet az elütések aránya.

Ezért is vezessen mindenki óvatosan és inkább lassítson egy kicsit, ha madarat lát az úttesten, mert azok nincsenek még hozzá szokva annyira a gépjármű forgalomhoz, hogy jól meg tudják becsülni a járművek sebességét, így gyakran előfordul, hogy későn, vagy pont a jármű elé repülnek.