PolgárőrSZEMmel 6. rész – Területvédelmi tartalékos katona, polgárőrként. – beszélgetés Szőrös Zoltánnal

Fotó: Galambos Sándor 

Pár éve polgárőrködtem már, mikor megszületett a területvédelmi tartalékos katonai szolgálati forma, és beléptem. Azóta eltelt fél év, és túl vagyok már a kiképzés első két modulján, lélekben pedig az ünnepélyes eskütételünkre készülök…

Hogy mi is motivált, hogy belépjek? Nagyon hasonló dolgok, mint a polgárőrségnél. Szerettem volna tenni a Hazáért, szolgálni azt, egyenruhában is! Polgárőrként is ezt tesszük, de ott a bűnmegelőzésre fókuszálunk, amikor szűkebb lakókörnyezetünket védjük. Területvédelmisként sem megyünk messzire az otthontól, hiszen elsősorban saját járásunkban teljesítünk feladatot – nem elhanyagolható ugyanakkor, hogy a Honvédség a szolgálatunkért tisztes járandóságot ad.

Az idővel való gazdálkodás is hasonló, hiszen mindkét tevékenység önkéntes. Más az eloszlása a szolgálatoknak, de egyik tevékenység sem forgatja fel a civil életünket; mindkettőt a mindennapi munkánk és a család mellett vállaljuk. Talán nem túlzás azt mondanom, hogy nekünk, akiknek szíve csücske a honvédelem, kicsit olyan, mintha fizetnének a hobbinkért…

Fotó: Galambos Sándor

A felszerelésünkre sem lehet panasz: a kapott egyenruhák és felszerelés kifejezetten jó minőségű, . olyan „extrák” is vannak, mint a finom és bőséges étkezés, útiköltség térítés… De a pontos járandóságokról mindenki tájékozódhat a toborzóirodákban.

Sok előnye van, ha egy polgárőr területvédelmi tartalékos kiképzést kap. Már az első hetes kiképzés is számos olyan elemet tartalmazott, amit a mindennapi civil életben is használhatunk, gondolok itt az önvédelmi közelharcképzésre vagy az elsősegély ismeretekre. De a polgárőri szolgálat során hasznos lehet, ha elsajátítjuk egy ellenőrző/áteresztő pont biztonságos működtetését, amely magában foglalja nem csak a gépjárművek átvizsgálásának mikéntjét, de a személyi ruházat átvizsgálásának módját is. Az itt eltanult biztonságos fogások jól jöhetnek bármely rendezvény biztosításakor, ha egy bátor részeget kell kivezetni, vagy épp a rendőröknek kell segíteni egy eldurvult kocsmai vita során. A tereptan és a katonai térképek ismerete már csak hab a tortán!

Fotó: Galambos Sándor

És mi polgárőrként miben tudunk pluszt nyújtani a Honvédségnek? Azon túl, hogy nem idegen tőlünk az egyenruhás járőrözés, a polgárőri szolgálatok során megszerzett és frissen tartott helyismeretünk felbecsülhetetlen értékű lehet adott helyzetben: polgárőri szolgálatok során óhatatlanul megismerkedünk a helyi hatóságokkal – gondolok itt a rendőrökre, a közterületesekre, önkormányzati dolgozókra és egyéb hivatalos szervekre -, akikkel adott esetben gördülékenyebb lehet az együttműködés.

Tény, hogy a Honvédség és a Polgárőr Szövetség már együttműködési megállapodást kötött. A szervezeti együttműködésen túl a velem együtt szolgáló többi polgárőr nevében is azt kell mondjam, hogy mi, egyes emberek is profitálhatunk eme kettős szolgálatból, és mindkét helyen hasznunkra válhat a másik szolgálat során megszerzett tudás és tapasztalat.

Fotó: Galambos Sándor

Akit pedig a kora vagy az egészségi állapota rettentene el, azokat megnyugtatnám: a katonai testnevelés során is tekintettel vannak a kiképzők arra, hogy már nem mindannyiunk olyan mozgékony, mint huszonévesen, és fizikumát tekintve sem olyan kemény, mint Rambó. Tehát aki még nem érte el a nyugdíjkorhatárt és szeretné kipróbálni magát a láthatósági mellény után rejtő színű ruhában is, az bátran keresse fel a toborzóirodákat, aligha fog csalódni!

Szőrös Zoltán

Területvédelmi Tartalékos hadnagy, Kecskeméti Járási század, a Lajosmizsei Polgárőr Egyesület polgárőr tagja

Fotó: Galambos Sándor

Forrás: Honvédelem