PolgárőrSZEMmel 5. rész – Nagy segítség a képzett kutya – beszélgetés az ötösre vizsgázott Héra gazdájával

Régóta foglalkozom kutyákkal, a polgárőr egyesület megalapítása előtt is nap, mint nap. Érdekelnek, szeretek velük dolgozni. Az ORFK Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjában elvégzett egy hónapos tanfolyam után kiváló eredménnyel vizsgázott Héra nevű szolgálati kutyánk – mondta el Pásztor Richárd a Lőrinci Polgárőr Egyesület szolgálatvezetője.

Hogyan indult, honnan jött az ötlet?

Teljesen saját önerőből indultam el az ötletem nyomán, így tehát a szükséges eszközök beszerzése, Héra megvétele, a kötelező orvosi ellátások is saját forrásból történtek.  Mivel Héra már egy előképzett kutya volt, így írtunk a Dunakeszi Oktatási Központnak egy kérelmet, hogy segítsenek a vizsgára történő felkészítésben.

Hogyan jutottatok el a vizsgáig?

Volt egy tanfolyam, amihez még tudtam csatlakozni. Egy hónapig minden nap jártunk. A képzés során ugyanazt a kiképzést kapta, amit a rendőrkutyák is megkapnak.

Milyen feladatokkal találkoztatok a felkészítés során?

Héra egy általános járőr kutya. Az engedelmesség, a fegyelmező és az őrző védő munkával kapcsolatos gyakorlatokat és feladatokat kellett megtanulnia. Az őrző-védő feladatnál két külön részel is foglalkoztunk, a szájkosárral történő és a szájkosár nélküli feladatellátást is gyakoroltuk.

Hogyan fogadták a hírt, hogy polgárőrként szeretnél ezen az úton elindulni?

Nagyon pozitívan fogadták, segítőkészek voltak, mind a vezetőség és a szakoktató részéről is. A tanfolyamon lévő kutyás rendőrök is mindenben segítettek a felkészítés során, összességében innen is köszönöm nekik ezt a hozzáállást és a segítséget.

Mi a jövőbeni terved a kutyás szolgálatok során?

Szeretnék még egy nyomkövető kutyát, mert sok segítséget nyújthat egy betörés vagy eltűnt személy keresése esetén.

A kettő éves képzett német juhászkutya sok segítséget nyújthat a polgárőrségnek és a rendőrségnek a rendezvények biztosításában, valamint a hatékonyabb szolgálatellátás során Lőrinci város területén.