PolgárőrSZEMmel 3. rész – Kötetlen beszélgetés szolgálat után, a szolgálatról

Látogatás egy elismerésben részesült polgárőr társunknál! Kötetlen beszélgetés szolgálat után, a szolgálatról!

Kovács István polgárőr társunkat látogattuk meg Rábasömjéni otthonában. Ha megengeded, István pár kérdést szeretnék feltenni. Mennyi idős is voltál, amikor beléptél a polgárőrségbe, és mióta is vagy tagja az egyesületünknek?

Hatvanhét évesen léptem be a Sárvár Város Polgárőr Egyesületbe. Hét éve vagyok polgárőr.

Hatvanhét évesen! Ehhez külön gratulálok! Bebizonyítottad, hogy soha semmihez nincs késő, bármibe belekezdhetünk, csak akarni kell! Úgy gondoltuk mi lepünk meg tégedet a látogatásunkkal, de most neked sikerült ez. Hetvennégy évesen a fiatalokat meghazudtoló módon tevékenykedsz!

Mi volt az-az ok, ha volt ilyen, ami erre a döntésre sarkalt tégedet? Voltak előzményei ennek a lépésednek? 

Tudod és ezt le is írhatod, hogy olyan szervezetbe kell belépni, ahol jól is érzed magad. Tudod teljesíteni az elvárásokat. Tulajdonképpen ezért léptem be, úgy gondoltam itt hasznos munkát végezhetek, a közösség számára.

Hogyan teltek a kezdeti időszakok, mondanál erről pár szót? 

Bemutattak a közgyűlésen, a tagság megszavazta a bizalmat, amit ez úton is köszönök. Aztán természetesen, mint mindenki másnak vizsgáznom kellett, majd el is kezdtem szolgálatba járni, hát ennyi.

Milyen érzéseket váltott ki belőled az elismerés? Milyen díjat is kaptál nem is olyan régen?

Kiváló Polgárőr Munkáért elismerést vehettem át a VMPSZ megyei közgyűlésén, Bedi Ákostól a Vas Megyei Polgárőr Szövetség Elnökétől.

Nagyon jó érzés volt,  Vas Megye vezetői és az OPSZ elnökhelyettese előtt átvenni az elismerést. Őszintén mondom nem számítottam rá, nagyon meglepődtem!

Mint hét éve aktív polgárőr, mi a véleményed, szükség van a mi tevékenységünkre, a munkánkra?

Úgy gondolom, és meg vagyok róla győződve, hogy több lenne a bűnesetek száma, ha mi nem tevékenykednénk a megyébe és az ország minden területén polgárőrtársainkkal, szorosan együttműködve a rendőrséggel. Így azonban kevesebb a probléma és nagyobb a közbiztonság, itt nálunk is, hiszen Dr. Tiborcz János, r. dandártábornok Úr, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya,is azt mondta az ünnepi beszédében, hogy a jó együttműködésnek köszönhetően kevesebb a bűneset.

Történt olyan esemény eddigi évek alatt szolgálati idődben, ami emlékezetes maradt a számodra?

Több dolgot is mondhatnék. Lopások felderítésében, eltűnt személy felkutatásában is részt vettem. Volt egy eset, amikor hát fiatalok jogosítvány nélkül, műszaki nélkül, rendszámtábla nélkül, személyautóval, nagy sebességgel szórakozásból autóztak. Mi pedig három autóval bekerítettük őket, hívtuk a rendőröket és biztosítottuk a helyszínt.

Ezek az események, de leginkább az utolsó komoly csapatmunkát igényeltek.

Mit üzennél azoknak a fiataloknak felnőtteknek, akik polgárőrök kívánnak lenni, akár itt a városban, vagy az ország bármely pontján?

Lépjenek be bátran a polgárőrségbe, becsülettel végezzék ott a feladatukat, ezzel is segítve a rendőrség munkáját, a bűncselekmények felderítését. Magánéletüket példásan éljék, mert a példamutatás a legjobb tanítás. Legyenek mindig tettre készek, mindig gondoljanak arra, hogy egy nagycsalád tagjai!

Aki hozzád hasonló módon elismerést kapott, mindenkit az egyesülete javasolt. Ez pedig azt mutatja, hogy tisztelnek, elismerik a munkádat, hogy szükség van rád!

Én ez után a beszélgetés után csak azt kívánom neked, hogy még sokáig legyél ilyen agilis, ilyen aktív, és maradjon meg az-az ifjonti hév még sokáig benned, ami most is éltet!

Horváth Ferenc

Sárvár Város Polgárőr Egyesület

VMPSZ Kommunikációs Csoport