A Polgárőrség is jelentős létszámmal vett részt a Vizes vb biztosításában

Látványos megnyitóünnepséggel július 14.-én Budapesten és Balatonfüreden megkezdődött a 17. FINA-világbajnokság. Minden idők hazánkban rendezett legnagyobb világversenyére 200 ország 2400 sportolója és 1600 akkreditált kísérője érkezett Magyarországra. A versenyzők, kísérők, sajtómunkások és a bizonyára szép számban jelenlévő nézők biztonságáról a Rendőrség mellett stratégiai partnerként a Polgárőrség is gondoskodik.

A világverseny bő két hetében– a Rendőrség kérése alapján – a négy fővárosi versenyhelyszínre a Budapesti Polgárőr Szövetség közlekedésrendészeti feladatokban való közreműködésre 225 polgárőrt biztosít, összesen 1800 órában. A megnyitó napján 102 polgárőr segédkezett a nagyszabású rendezvény biztosításában. Útvonal biztosítási feladatokat 15 polgárőr lát el, míg a delegációk előbiztosítási feladataiban minden nap 30 fő vesz részt. Önálló feladatként a BPSZ munkatársai – naponta 4-8 fővel – végzik a FINA Városligeti helyszínének kijelölt parkolója biztosítását.  Mindezek mellett a Veszprém Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége kérésére, Balatonfüredre is delegáltak 13 főt a helyi biztosítási feladatokban történő közreműködésre.

Balatonfüreden – ahol a nyíltvízi úszószámokat rendezik – július 10 és 13 között naponta öt polgárőr segítette a rendőri biztosítási feladatok végrehajtását. Július 14-étől, a megnyitó napjától az itteni versenyek végéig, július 21-éig napi 50-50 önkéntes bűnmegelőző – közöttük számos más megyéből, vagy éppen Budapestről érkezett polgárőr – segíti a versenyzők, kísérők, az újságírók és természetesen a szurkolók biztonságának rendőri feladatai végrehajtását a Veszprém Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége szervezésében, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve.

A biztosítási feladatokban részt vevő önkéntes bűnmegelőzőket az érintett rendőri szervek készítették fel tevékenységük ellátására. A budapesti és a Veszprém megyei szövetség a szakterületek legjobb polgárőreit választotta ki e feladatok szakszerű ellátására.

Bár még tartanak Budapesten és Balatonfüreden a FINA Masters Világbajnokság eseményei, az Országos Polgárőr Szövetség elkészítette a három kiemelt sporteseményen részt vett polgárőrök létszámának és szolgálati idejének összegzését. Ezek szerint a biztosításban a Budapesti Polgárőr Szövetség 1 082 önkéntes bűnmegelőzője 3 939 órás, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége 285 fővel 2 388 órás, A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség 393 polgárőre 2 185 órás, míg a Pest Megyei Polgárőr Szövetség 300 fővel 3 ezer órás szolgálatot látott el. Így e rendezvények biztosításában a Rendőrség segítségére 2 060 polgárőr 11 512 órában teljesített biztosítási feladatokat.

Részletezve a fentieket, a fővárosiak a FINA Vizes Világbajnokság időszakában – július 14. és 30. között – 419 polgárőrrel 3 114 órás szolgálattal segítették a biztosítási feladatok megoldását. Ezen túlmenően nyolc fővárosi polgárőr segítette a balatonfüredi rendezvénybiztosítást is. Budapest esetében további kiemelt programok is voltak ebben az időszakban. A Budapest Pride biztosítását 69 önkéntes bűnmegelőző 492 órában, a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpáros körversenyt 87 polgárőr 261 órában biztosította. A rendőri állomány közterületi jelenlétének pótlása érdekében a fővárosi polgárőrök 499 fővel voltak jelent Budapest utcáin. A Forma-1 Magyar Nagydíj biztosításában a BPSZ nyolc önkéntes bűnmegelőzője 72 órás szolgálatot adott.

Balatonfüreden, a FINA Nyíltvízi Világbajnokságán július 15. és 21. között a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége koordinálásával a helyiek mellett Zala, Somogy és Fejér megyei, valamint budapesti polgárőrök is részt vettek a versenyek biztosítási munkálataiban, összességében 285 fővel. Különös színfoltja volt e tevékenységnek az a 13 motoros polgárőr, akik Budapestről és Érdről érkeztek Balatonfüredre.

Győrött, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál /EYOF/ rendezvényeire július 23. és 29. között került sor. A Rendőrség mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség önkéntes bűnmegelőzői a közterületek biztosításában láttak el – rendőrségi koordináció alapján – kiemelt biztosítási feladatokat. Ez idő alatt 393 polgárőr 2 185 órában teljesített szolgálatot.

Mogyoródon, a Forma-1 Magyar Nagydíjra – rendkívüli érdeklődés mellett – július 27. – 30. között került sor. A rendvédelmi biztosításban – a Rendőrség koordinálása mellett – itt is részt vettek polgárőrök. Feladatuk elsősorban az éjszakai órákban, az EAP pontoknál és a Vigalmi Negyedben volt. Naponta illetve éjszakánként – 18 és hajnali 5 óra között – 30-50 polgárőr segített a munkálatokban.