A polgárőrség fáját is elültették a szakmai napon

Csabaszabadi polgárőrök is csatlakoztak ahhoz az Országos Polgárőr Szövetség által kiírt kezdeményezéshez, hogy a polgárőr egyesületek ültessenek el egy fát a település parkjában.

A faültetésére február 28-án került sor a polgárőr szakmai nap keretében. A programon részvevők nyolc darab fát ültettek el, melyeket Szelekovszky László fafaragó adományozott a településnek. A faültetéshez a szakmai nap részvevőin kívül csatlakozott Csabaszabadi Község Önkormányzata, a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat és a Csabaszabadiért Egyesület is.

A polgárőrség fájának elültetését követően vette kezdetét a szakmai nap, mely a Csabaszabadi Polgárőr Egyesület és a Polgárőrség Kötegyán egyesület közös szervezésében került megrendezésre.

A szakmai napot Szeverényi Attiláné Csabaszabadi község polgármestere nyitotta meg, ezt követően Dr. Bíró Gyula az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagja adott tájékoztatást a polgárőröket érintő új változásokról. Illés Pál r. főhadnagy a Békéscsabai Rendőrkapitányság KMB alosztályának vezetője a kistelepülésen a rendőrség – polgárőrség együttműködési feladatait, Kiss András tü. ezredes a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a településeken működő polgárőr egyesületek és a katasztrófavédelmi szervek közötti együttműködést mutatta be. A Magyar Posta Zrt. részéről Kapásné Jakab Ágnes előadásában a posta és a polgárőrök együttműködés fontosságáról szólt és kiemelte a kistelepüléseken a polgárőrök munkájának fontosságát a mobil postai szolgáltatások területén.

Az előadásokban kiemelt hangsúlyt kaptak a kistelepüléseken végzendő polgárőri feladatok, és valamennyi előadó megköszönte a polgárőrök segítségét. Az előadásokat szünet követte, majd Tímár József a Polgárőrség Kötegyán elnöke a nem szomszédos polgárőr egyesületek együttműködéséről adott tájékoztatást, ebbe illik bele a mostani szakmai nap is, hiszen a szakmai napot szervező Polgárőrség Csabaszabadi és a Polgárőrség Kötegyán nem szomszédos egyesületek, mégis közös munkájuk eredménye a szakmai nap. Előadásának további részében a határ menti polgárőri feladatok végzésének lehetőségeiről adott tájékoztatást.
Az egyesületek könyvelési, adminisztrációs aktuális feladatairól Kesjárné Erős Erzsébet adott tájékoztatást, az előadások sorát Kocsis Gáspár a Kétegyházi Polgárőr Egyesület elnöke zárta, aki előadásában bemutatta a képegyházi polgárőrök munkáját. A szakmai előadásokat követően fórum következett, a nap végén a részvevők emléklapot vettek át a szervező egyesületektől.