Polgárőr járőrverseny Szebényben (+fotók)

Még az égiek is összefogtak, hogy szombaton a Baranya megyei Szebényben megrendezett polgárőr járőrversenyen segítsék az indulókat és a rendezőket egyaránt.

Baranya egyik csodálatos környékén, Szebényben rendezték meg a megye polgárőreinek az idei járőrversenyt. Nyolc csapat indult, hogy bizonyítsák tudásukat, rátermettségüket és a versengés – mellett nem titkoltan – még jól is érezzék magukat. Már a reggel kilenc órás kezdetkor látszódott még az időjárás is kegyes lesz, hisz az elmúlt hideg-esős napok után szombat reggel már verőfényes napsütés nézett le a verseny megnyitójára összejött mintegy félszáz emberre. Bizony, az időjárásnak még a nap folyamán nagy szerepe lett, hisz volt polgárőr, akin prémes kabát volt még reggel, délutánra meg már egy vékony pólóban is izzadtak a részvevők.

– Idén ez volt a hatodik verseny, amit megrendeztünk – mondta Fazekas Zoltán, a Szebényi Polgárőr Egyesület elnöke a verseny főszervezője. –  Az ötlet anno onnan jött, hogy mint polgárőrök sok rendezvényen részt vettünk, de egyik se szólt igazából csak a polgárőrökről. Az első versenyen csak a környék, vagyis Mohács kistérség polgárőreit hívtuk meg, legnagyobb örömünkre kiderült, mindenkinek nagyon tetszett. Ekkor határoztuk el, hogy akár megyei szinten is meg lehetne rendezni ezeket a járőrversenyeket.

Minden évben arra törekednek, hogy az életből vegyék a feladatokat, hogy olyanok legyenek, amivel – ha nem is minden nap – de találkozhatnak szolgálatuk ellátása során a polgárőrök. Vannak állandó feladatok, mindemellett minden évben változtatnak is valamit, hogy ne legyen megszokott.

Szokásosnak mondható, a polgárőr alapismereti teszt, a tűzoltók tűzoltási, katasztrófavédelmi feladatai kérdései is. Állandó partner a helyi körzeti megbízott, aki önvédelmi fogásokat tanít, intézkedési eljárásokat mutat be, illetve ezzel kapcsolatos kérdéseket tesz fel.

Látványos és igazán jó feladat volt még idén a baleset szimulálás, az elsősegélynyújtás, rendőrségi nyomozók munkáját segítő fantomkép készítő program, a természetvédelmi feladatok, a lövészet, is.

Tóth Tibor, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke a rendezvény zárásakor kiemelte, jónak minősítette a versenyt, és a szervezést is, valamint arra az álláspontra jutott, hogy megpályázzák az országos járőrverseny lebonyolítását. Mint mondta, ezzel a rendezőgárdával országos versenyt is le lehet bonyolítani.

A szebényi járőrversenyen első helyezést ért el Pécsújhely csapata, második a nagytótfalui, míg harmadik a mároki polgárőr csapat lett.