Polgárőr ifjúsági tábor Tatán

A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség szervezésében július 4.-én kezdődött meg Tatán, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság pihenőházának udvarán a II. Ifjú Polgárőr tábor, amelyen a megye tucatnyi településéről 41 diák vett részt. A 14-18 éves fiatalok előadásokon, játékos felkészítő, szituációs foglalkozásokon vettek részt.

Elmondásuk szerint ezeknek a foglalkozásoknak, feladatoknak igen jó csapatépítő szerepük is volt. A foglalkozások alapvetően a bűnmegelőzés, a közlekedés, az elsősegélynyújtás, a tűzvédelem területén jelentkező szakmai ismeretekbe engedtek betekintést a táborlakóknak. Akik szűkre méretezett szabadidejükben – a városi kisvonat segítségével – Tata nevezetességeivel is közelebbi ismeretséget köthettek.

A szervezők szándéka szerint a táborozáson olyan fiatalok vettek részt, akik családi kötődéseik, lakókörnyezetükben élő ismerőseik, rokonaik révén ismerik a polgárőrök munkáját, s a táborozás alatt kaptak mélyebb elméleti és gyakorlati ismereteket az önkéntes bűnmegelőzők napi feladatairól. Így még inkább kedvet kaphattak a polgárőri tevékenységhez.

A tábor július 7-ei zárásán Kun Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnökének bevezető gondolatai után Milus Gábor r. ezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója méltatta a táborszervezők és a táborozó diákok munkáját, s a legjobban tevékenykedő öt diákot tárgyjutalomban részesítette.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke azt emelte ki: számára nagy öröm, hogy a megye fiataljainak egy része e négynapos együttléten megismerte a Polgárőrség hitvallását, elsajátította az önkéntes bűnmegelőzési munka alapjait. Azért is nagy szükség van arra, hogy minél több fiatalt nyerjenek meg ennek a tevékenységnek, mert Magyarország még jobb közbiztonságot szeretne. Az OPSZ elnöke elmondta: egy felmérés szerint a világ 136 országa közül Magyarország lakosságának biztonsága a 15. helyen áll, köszönhetően a rendőrök mellett a polgárőröknek. – Rajtatok is múlik – emelte ki az elnök – hogy hazánk a top 10-be kerüljön, hogy még jobb legyen az itt élők szubjektív biztonságérzete. Bízom benne, közületek sokan kaptak kedvet e tábor után a rendvédelmi, vagy a honvédségi pályához, illetve a polgárőr hitvalláshoz, s mind többen választjátok az Ifjú Polgárőr létet, vagy az 50 órás kötelező közszolgálat helyéül a Polgárőrséget. Ez a tábor a későbbi hivatásválasztásban mindenképpen a segítségetekre lesz, könnyíti a döntéshozatalotokat.

Kép és szöveg: Engelbrecht Károly