Polgárőr hajó átadás Velencén- a vízi biztonságot szolgálja a tavon

A nyár beköszöntével megindult a nagy idegenforgalom a Velencei-tó üdülőhelyein. Az Országos Polgárőr Szövetség június 21-én bensőséges ünnepséget szervezett a velencei hajókikötőben.

A Velencei Polgárőr Egyesület új vízi járművet, egy korszerű kis járőrhajót kapott.

Az átadási ünnepségen részt vett dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Varga Péter r. dandártábornok, Fejér megyei főkapitány, dr. Sági János rendőr ezredes, Gárdony város kapitánya, a vízi rendészet képviselői, Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, az OPSZ Etikai Bizottságának elnöke, Márton Zoltán, az OPSZ Elnökségi tagja, megyei titkár.  Eljöttek a Suzuki Zrt, képviselői is, Tóth Péter kereskedelmi igazgató vezetésével.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta: jelentős összefogással készült el a polgárőrségi járőr hajó. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma három millió, az OPSZ 1,5 millió, a velencei önkormányzat egymillió, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség pedig 800 ezer forintos támogatása révén megvalósult a járőrhajó teljes felújítása, felszerelése. A Suzuki Zrt egy hetven lóerős, kiváló hajómotort adott át a velencei polgárőrségnek tesztelésre. A hajó óránként 68 kilométert képes megtenni a Velencei-tavon, így az egész tó területén tud közbiztonsági járőrözést végezni.

Dr. Varga Péter r. dandártábornok, megyei főkapitány kiemelte, hogy a gárdonyi vízi rendészettel közösen, minden bizonnyal a polgárőr járőrhajó is hozzájárul az üdülők közbiztonságának az erősítéséhez.

A hajót dr. Túrós András és Koszti András, Velence város polgármestere adta át ünnepélyesen Fehér Istvánnak, a Velencei Polgárőr Egyesület elnökének.

Az egyesület anyagi hozzájárulásával eddig két velencei polgárőr szerezte meg a hajóvezetői jogosítványt. A jövőben pedig újabb két polgárőr készül a vizsgát letenni a későbbiekben.

A polgárőrségi és rendőrségi vezetők mindjárt ki is próbálták az új vízi járművet. Az új járőrhajó a Velencei-tavi vízi biztonságot szolgálja majd.

A hajó szolgálatba állítása fontos lépés az OPSZ Vízi Tagozata életében.

Kép és szöveg: Csató József