Polgárőr Akadémia 10

Jubilált a Polgárőr Akadémia: tizedik alkalommal ültek ”iskolapadba” az egyesületek vezetői. A jó hangulatú, az ünnepi készülődés miatt négy napos kurzus résztvevői december 15-én vehették át a sikeres vizsgát igazoló tanúsítványt.

Több okból kifolyólag is különleges volt a X. Polgárőr Akadémia: új helyszínen, a lakiteleki Népfőiskolán tartották meg a képzést, ráadásul az átlagos harminc fő helyett ezúttal 37-en vettek részt rajta. Emellett az egyébként is feszes tempójú kurzust kivételesen nem öt, hanem négy nap alatt, december 12-15-e között kellett elvégezniük az önkéntes bűnmegelőzőknek.

A tanúsítványokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának vezetése nevében Dr. Major Róbert r. ezredes, egyetemi docens, a Közbiztonsági Tanszék vezetője adta át. A végzetteknek Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke és Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is gratulált.

Köszöntő beszédében Lezsák Sándor elmondta, a Népfőiskola és a polgárőrség között hamarosan létrejövő együttműködési megállapodás keretén belül a népfőiskola igyekszik a jövőben segíteni az önkéntes bűnmegelőzők munkáját. Majd hozzátette, reméli, hogy a résztvevők hasznosítani tudják az itt megszerzett tudást és ösztönözni tudnak ezzel másokat is arra, hogy érdemes beülni az iskolapadba.

Dr. Túrós András ezt követően hozzátette, ugyan az Országos Polgárőr Szövetség alapszabálya ajánlásként fogalmazza meg az akadémia elvégzését, de a cél az, hogy ez belülről jövő késztetés legyen a vezetőkben. A most itt ülőkkel együtt a 2014-es indulás óta eddig 320-an szerezték meg a tanúsítványt és ezzel együtt azt a tudást, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárai adtak át nekik. A színvonalas oktatók pedig garanciát jelentenek arra, hogy valóban olyan ismeretanyag kapnak a polgárőrök, amit a hétköznapi munka során hasznosítani tudnak. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, a helyszín változás egyik oka, hogy a Népfőiskolának olyan üzenete, kisugárzása van, amely találkozik a polgárőrség eszméjével.

Ezzel egyetértve Dr. Major Róbert r. ezredes is kiemelte, ez a környezet méltó az akadémiához. A tizedik kurzussal kapcsolatban pedig megjegyezte, nagyon vidám, jókedvű társaság jött össze, akik az órákon aktívak voltak, mertek kérdezni. Ennek pedig meglett az eredménye: a vizsgán mindenki átment, mi több, „szarvas” hibát senki sem vétett.

A „büntetőjogi ismeretek” általában nehezen emészthető tárgy szokott lenni- jegyezte meg az ezredes. Ezen a kurzuson viszont gyakorló ügyvéd és bíró is részt vett, akiknek visszajelzése alapján a kollégám, dr. Tihanyi Miklós rengeteg új és hasznos információval tudott szolgálni. A feszített tempó miatt ugyan nehezebb volt végig koncentrálni, de a vizsgaeredmények alapján sikerült mindenkinek elsajátítani a tananyagot.

Az akadémia érdeklődés pedig nem csökken, sőt, folyamatos a jelentkezés és az igény az új képzésekre.

“A visszajelzések alapján, ha szükséges módosítjuk is a tantervet” tette hozzá dr. Christián László a Polgárőr Akadémia igazgatója.  Így került be a tematikába egy olyan interaktív „óra”, amely során a résztvevők megoszthatják egymással tapasztalataikat, így a jó megoldásokat elég egyszer kitalálni. Mivel az ide érkezők köre rendkívül széles – fogorvostól a gazdálkodóig – sokat tanulhatnak egymástól, mivel más-más szempontból közelítenek meg egy-egy problémát. Azt gondolom, a polgárőrség 25 éves tevékenységének eredménye ez a csúcsintézmény, amelynek célja, hogy minden egyesületi vezető részt vehessen rajta.

Forrás: Ferentzi Tünde, fotó: Sebestény Jenő