PÉLDA-KÉP

Három éve a gyermekek számára tudást, élményt, hasznos, érdekes programokat biztosító programot dolgozott ki és indított a Gönyűi Polgárőr Egyesület, mely a fiatalok által kitalált – Ifjú Gönyűiek Közössége – nevet viseli.

A közösség programjainak célja: a gönyűi fiatalok megnyerése önkéntes feladatok végrehajtására, felkészítése az önálló döntésre, a döntésekért a felelősség vállalására, továbbá arra, hogy az előadódó különböző helyzetekben miként tudják segíteni a bűnmegelőzést, a közlekedésbiztonságot, hogyan tudnak részt venni a katasztrófák elhárításában, az egészség megóvásában, az emberi élet védelmében. Az előző célokat úgy akarjuk elérni, hogy a közösség tagjai megismerik a település történetét, céljait, tisztelik egymást, az itt élő embereket, példát adnak a fiatalabbaknak.

A közösség koordinátorai elérkezettnek látták az időt, hogy a már megvalósított, sokrétű programon belül újabb sorozatot indítsanak PÉLDA-KÉP címmel, mellyel segítséget adnak a fiataloknak követendő példa, hitvallás, célkitűzés kiválasztásához.

E sorozat első vendége Bárány Krisztián, filmrendező, forgatókönyvíró, menedzser, „mindenes” – öccsével és feleségével a FilmLab alapítója- volt, akire a sorozat említett címének mindkét része igaz, ráadásul erős gönyűi kötődése van.  PÉLDA lehet fiataljaink számára, hiszen helyben végezte az általános iskolát, már 14 éves korában tudta és hitte, hogy történelemmel fog foglalkozni, és KÉPpel, mozgógéppel fogalmaz meg megszívlelendő üzeneteket, többek közt a rendezvényen bemutatott Halhatatlanok – Limanowa, a magyar győzelem 1914 című filmjében, melyben a hazaszeretet, az emberi helytállást, a társak összefogását, egymás megbecsülését állítja elénk példaképül. (A filmet a Zrínyi Katonai Filmstúdió készítette.)

A vetítést a fiatalokon kívül a falu érdeklődő lakói is megtekintették. Bárány Krisztián a vetítés utáni tapsot, majd az érzelmek feldolgozását jelző csendet áthidalva mesélt pályájáról, témaválasztásáról,ezt követően válaszolt ifjú társaink és a felnőttek kérdéseire.

Arra a kérdésemre, hogy mit tanácsol a közösség tagjainak, a következőket mondta:

„Legyen célod, és ha hiszel benne, akkor eléred.”

További célokat és hitet kívánunk az alkotónak és időben kiválasztott, határozott célt, kitartást a cél eléréséhez vezető úton mind az Ifjú Gönyűiek, mind a falu közösségének!

Horváth Attila az ifjúsági program koordinátora, sajtófelelős