A parton is biztonságban – avagy fürödjünk a boldogságban!

Az évben azt a pár napot – vagy hetet, amikor az ember végre pihenhet, kikapcsolódhat, megszabadulhat a város zajától és végre nem kell versenyeznie a zsúfolt 7-es buszon a helyért, nyaralásnak nevezzük. Ilyenkor általában vízpartra megy a nyaralni vágyó, aki teheti külföldre, a többiek pedig egy csodás tengerhez utazna, a „magyar tenger” partját választják.

Legyen az bármilyen vízpart, tó, tenger, holtág, folyópart vagy medence, ahhoz, hogy zavartalanul élvezhessük a már régóta várt szabadságot és ne a gondok ráncai süljenek arcunkra, be kell tartanunk néhány játékszabályt.

A Balaton déli partján több szabad strand található, bár itt is akad fizetős, vagy olyan, ahol egy nagyobb kemping található –és ennek saját fürdőző területe van.  A vizet meglátva gyakran megfeledkezünk a biztonsági szabályok alapjairól és csapot-papot hátrahagyva már futunk is a hűsítő habokba. Ennek ellenére vigyázzunk értékeinkre!

Lehetőleg a strandon és kocsiban ne hagyjunk értékes tárgyakat, mert könnyen lopás áldozataivá válhatunk. Ha fizetős, vagy magán strandra megyünk, ott sem lehetünk teljesen biztonságban, így ajánlatos az mp3-at, a telefont otthon hagyni – ha csak nem akarjuk megtanítani úszni értékesebb tárgyainkat. A fagyira, lángosra szánt aprót pedig gondosan eltenni a táska aljára.

Kevesen tudják, de elterjedt szokás, hogy az augusztus huszadikai tűzijáték alatt, amíg az ember szájtátva nézi az éjszakai égbolton tündöklő színes pamacsokat, addig sorra feltörik a parkoló autókat. Ajánlott ilyenkor egy távolabbi mellékutcában hagyni a gépjárművet, és inkább sétálni egy keveset, hogy minél kisebb legyen az esély arra, hogy feltörjék az kocsit.

Bizonyára többen tartunk otthon kis kedvencet, akivel szívesen megosztjuk a nyaralás örömeit. Ezt a legtöbb helyen napi plusz pár száz forintért lehetővé teszik, ám fontos, hogy ilyenkor is megfelelően gondoskodjunk az állatokról. A kutyát a strand területén tilos vízbe engedni, ám ügyeljünk arra, hogy kapjon megfelelő mennyiségű ivóvizet, hogy ezzel is tudja hűteni magát.

A magyar tenger és a Velencei-tó partján működik egy viharjelző rendszer. Ennek két fokozata van, az első fokú viharjelzés, amikor percenként harmincszor villan fel, 45 km/h-s szélnél, valamint a másodfokú, ahol hatvanszor fordul körbe a jelzőfény, ami annyit jelez a parton és vízben tartózkodóknak, hogy tilos a fürdés és akár 90km/h-s szél is fújhat.

A gyerekeknek sokszor külön kialakított gyerekmedence is van a kemping, vagy hotel területén. Még ha sekély is a víz, egy felnőtt mindenképpen legyen a közelben, aki baj esetén segíteni tud. A természetes vizekbe csak karúszóval vagy úszógumival, és úszni tudó felnőtt felügyelete mellett engedjük csak be a csöppségeket. Fejüket állandóan fedje valami, kendő – vagy sapka, és kenjük be őket magas faktorú napolajjal is!

Délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjunk a napon, óvjuk a gyerekeket és állatainkat is.

Sokak által kedvelt fürdőhelyek a bányatavak, ám ezek nagyon is veszélyesek. Nemrégen egy testvérpár fulladt egy bányatóba Gyomaendrőd közelében. Még az úszni tudó felnőtteket is érheti váratlan meglepetés, mivel ezek hirtelen mélyülnek, és ki tudja, mit találunk az alján, ami esetleg sérülést okozhat. Lehetőség szerint kerüljük el ezeket az amúgy sem fürdőzésre szánt helyeket, ahol a „fürödni tilos” tábla amúgy is jelzi ezt a tilalmat.

 

Mire kell figyelnie a fürdőzőnek, hogy ne fulladjon meg, milyen szabályokat kell betartani?

  • A legnagyobb hőségben senki ne menjen napra, vízbe. Bár jól esik lehűteni magunkat, de könnyen napszúrást kaphatunk. Bőrünket végjük magas faktorú naptejjel, igyunk sokat, hajunkat vizezzük be, még akkor is, ha vízben vagyunk.
  • Étkezés után, teli hassal, valamint ittas állapotban nem szabad vízbe menni, ugyan úgy, ahogy felhevült testtel sem szabad a vízbe ugrani! Ne ugorjunk fejest sekély –vagy ismeretlen vízbe, mert könnyen balesetet szenvedhetünk és fokozatosan szoktassuk hozzá testünket a víz hőmérsékletéhez.
  • A természetes vizeknél, ahol van fürdőzésre kijelölt hely, általában bójával jelölnek ki egy határt, ami a 120cm-es vízmélységet jelöli, ez után már mélyvíz következik. A legtöbb hazai vízre jellemző, hogy a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürdeni.
  • Kedvelt szórakozási vízi eszköz a vízibicikli. Csak felnőtt felügyelete mellett használjuk, felhevült testtel ne ugorjunk, csússzunk róla a vízbe. A vízben tartózkodókat kerüljük el.
  • Hőségriadó, hosszan tartó szárazság idején tűzgyújtási tilalmat rendelnek el, ilyenkor legyünk még odafigyelőbbek, ne gyújtsunk tüzet, még a kijelölt helyeken sem, és ne dobjunk el égő cigarettacsikket sem!
  • A Balatonnál két rendőrségi helikopter napjában többször ellenőriz, ügyel a fürdőzők biztonságára, egészen a nyári szezon végéig. A légi járművön mentőmellény is található, amit szükség esetén a vízbe dobnak a bajbajutottnak. Ezek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokságának helikopterei. Szükség esetén az eltűntek kutatásában is részt vesznek.

 

Legyünk óvatosak, tartsuk be a szabályokat, hogy gond nélkül élvezhessük a pihenést!