Otthonaink védelme a nyári időszakban – biztonsági rács, jelzőrendszerek, polgárőrök

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság hét biztonsági tanácsát.

  1. Ha több napos utazást terveznek, ne hangoztassák környezetükben, hisz ezzel felhívhatják a figyelmet magukra. A szemfüles betörők alig várják, hogy tudomást szerezzenek olyan lakásról, ami több napig üresen áll. Utazás előtt csak a szűk környezetünkkel tudassák azt, hogy nem tartózkodnak otthon!
  2. Amennyiben hosszabb időre elutaznak, a biztonság növelése érdekében egy megbízható rokon, szomszéd, ismerős lehetőleg minden nap szellőztessen, és vegye ki a postát a postaládából, azt a látszatot keltve, mintha otthon tartózkodnának!
  3. Elsődlegesen a mechanikai védelem ajánlott az illetéktelen behatolók ellen! Legfontosabb a bejutást megakadályozni! Az ajtókat, ablakokat célszerű biztonsági ráccsal ellátni!
  4. A mechanikai védelmet lehetőség szerint egészítsék ki elektronikai jelzőrendszerek beszerelésével, melyeknek a feladata nem a betörések tényleges fizikai megakadályozása, hanem azok észlelése, jelzése!
  5. Nem tanácsos az udvaron létrát elől hagyni, illetve bármilyen szerszámot vagy eszközt, melyet a betöréshez fel tudnak használni az elkövetők!
  6. Nagyobb értékű vagyontárgyaikról (ékszerek, érmék, festmények, stb.) érdemes fényképfelvételt készíteni, hogy egy esetleges lopás esetén a hatóság rendelkezésére tudják bocsátani!
  7. Elutazásuk előtt érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi polgárőr szervezettel és a betörés megelőzése érdekében tájékoztatni őket arról, hogy mely időszakban lesz lakatlan otthonuk.

Betörés észlelése esetén haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segélyhívószámon és érkezésükig a helyszínt hagyják érintetlenül, abban az állapotában, ahogy rátaláltak!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Forrás: nyiragyhaza.hu