Országos lovas polgárőr szintfelmérőt tartottak Perkátán

Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata és Horváth István, a Perkátai Polgárőrség elnöke, Fejér megyei lovas koordinátor szervezésével került sor 2017. augusztus 12-én polgárőr lovas járőrvezető I. gyakorlati képzésre és szintfelmérő vizsgára Perkátán. Az eseményen nyolc lovas polgárőr vett részt.

Az oktatók, Domoszlai Dániel ny. rendőr alezredes, a KR Lovas Alosztályának volt vezetője, a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének volt parancsnoka, lovas edző, valamint Nádai Nagy Péter, az OPSZ Lovas Tagozat lovasok és lovak kiképzéséért felelős elnökségi tagja, lovas tréner és versenybíró voltak.

A szombati napot Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg,  köszöntötte a megjelent lovas polgárőröket, akik a rácalmási Szent György Polgárőr Egyesületet, valamint a Perkátai Polgárőrséget képviselték a szintfelmérőn. Őt követően Horváth István, Fejér megyei lovas koordinátor is üdvözölt minden részt vevőt. Egy igen mozgalmas nap állt a polgárőrök és lovaik előtt.

9 órakor Domoszlai Dániel vezetésével idomítási feladatokat, a megfelelő csapat mozgást éslovardai alakzatokat ismerhették meg és sajátíthattak el a részt vevők.

A rövid szünet után egy akadálypálya került felállításra, ahol többek között a lovakkal szlalomoztak, műanyag üvegeken mentek át, bóját helyeztek el egyik pontról a másikra. Eközben Nádai Nagy Péter magyarázta számukra a feladatok megfelelő megoldását, melyeket a délutáni vizsgán is alkalmazniuk kellett a polgárőröknek. Egyszerre ketten mozogtak a pályán, párosával végezték a járőrök a feladatot, ahogy szolgálat ideje alatt tennék.

– A mai világban általában mindenki magától, hobbiból, versenyzés szintjén, akármilyen indíttatásból lovagol, de a képzést ehhez nem veszi fel. Így azért kicsit kuszáltak ezek a szakmai dolgok. Ha bele gondolunk egy szolgálatba, – főleg közterületen, – az egy veszélyes üzem, nem csak saját magára, hanem a környezetére is veszélyes lehet az a lovas, aki képzetlen, nem tudja kezelni a lovát. Itt nem hobbi lovaglásról, sportról beszélünk, hanem egy nagyon komoly használati lovaglásról, a polgárőrség keretén belül. Aki kimegy szolgálatba, az a polgárőrséget képviseli, ott nem magánszemély. Ezért fontos, hogy egy alaptudást szerezzenek a lovasok, amit alkalmazni tudnak szolgálatteljesítése közben – nyilatkozott Domoszlai Dániel, a képzésen való részvétel fontosságáról.

A feladatokkal a ló és lovasa közötti összhangot próbálják erősíteni, a szolgálatban adódó váratlan helyzetek kezelésének sikerességét szeretnék elősegíteni.

Ebéd után a lovasok felsorakoztak egymás mellé, és a képzők különböző zaj és effekt források segítségével próbára tették tűréshatáraikat is: füstöt,buborékot fújtak, valamint lufit durrantottak a járőrök mellett, így készítve fel őket a zajos eseményekre is.

-Mindenképpen jó volt részt venni ezen a képzésen. A lehetőségekhez mérten igyekeztünk felkészülni, hogy mégse úgy jöjjünk ide, hogy nincs a feladatokban semmilyen rutinunk. Nagyon sok hasznos információ hangzott el – mondta Kajári Dániel, a rácalmási Szent György Polgárőrség tagja.

– A lovak és mi is kaptunk egy olyan alapot, amit lehet majd tovább fejleszteni, főleg a hirtelen hanghatásokra gondolok – tette hozzá még Horváth Anna, szintén a rácalmási polgárőrség képviseletében.

A vizsgára délután 3 óra körül került sor, ahol a polgárőröknek a délelőtt megismert akadálypályát kellett teljesítenie – immár segítség nélkül. Nem volt egyszerű feladata senkinek sem, egyszerre kellett a lovára, járőrtársára és saját magára is koncentrálnia.

-Nagyon szimpatikus volt a hozzáállása a lovasoknak, természetesen nagyon eltérő a képzettségi szintjük, ami nem baj. Akik idejöttek erre a képzésre azok felkészültek, szépen, elegánsan felöltöztek, a lovak ápoltak, a felszerelések rendezettek, ez már önmagában nagyon szimpatikus. Szépen dolgoztak – véleményezte a vizsgázó lovas polgárőröket Domoszlai Dániel a képzés közben.

Nádai Nagy Péter elmondta, hogy a gyakorlati képzésekre viszonylag nehezen mozdulnak meg a lovasok, – az elméletiek ellenében, – és nagy örömmel tapasztalta oktató társával együtt, hogy felkészültek a megjelent polgárőrök. Hozzá tette még azt is, hogy jelenleg az Országos Polgárőr Szövetség alá tartozó polgárőr egyesületekben közel ezer lovas polgárőr tevékenykedik, így ők Magyarország legnagyobb egybetartozó lovas szervezete.

A Perkátán megszervezett polgárőr lovas járőrvezető I. gyakorlati képzésen és szintfelmérő vizsgán megjelent polgárőrök mind sikeres vizsgát tettek a nap zárásaként, melyhez Cseh István, megyei elnök gratulált.

Horváth Dóra