Országos együttműködés az eltűntek keresésére

Az eltűnt személyek felkutatását a jövőben 14 mentőkutyás tagszervezet segíti.

Az eltűnt személyek felkutatását nagyban segíti a szolgálati- és mentőkutyák bevetése. Mindezidáig az Országos Rendőr-főkapitányság a Cserhát Mentőkutyás Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesülettel folytatott – írásban is rögzített – együttműködést. Az egyesület 2015-ben és 2016-ban összesen 19 riasztást kapott a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenység-irányítási központjaitól.

A közös munka során 15 embert élve, egyet pedig holtan találtak meg. Az egyesület tagjai a riasztást követően minden esetben egy órán belül elindultak, majd bekapcsolódtak a rendőrségi kutatásokba, azonban az ország távolabbi részeire való eljutásuk esetenként több órát is igénybe vett. Ennek okán felmerült a rendőrség és a civil segítők közötti együttműködés felülvizsgálatának, fejlesztésének szükségessége.

A Cserhát mentőkutyás egyesület elnökének javaslatára az együttműködés magasabb szintre lépett: 2017. augusztus 25-én az Országos Rendőr-főkapitányság képviseletében dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes és Orlik Zoltán, a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének elnöke megállapodást írtak alá. Ennek értelmében szeptember elsejétől a szövetség 14 mentőkutyás tagszervezete várja majd a rendőrségi riasztásokat. Nagy előrelépés, hogy országos viszonylatban csökken a mentőkutyás egységek helyszínre érkezési ideje.

Az együttműködési megállapodás értelmében, a továbbiakban is a rendőrség helyszíni parancsnoka irányítja majd a kutatásokat, szükség esetén bevonva más partnerszervezeteket is. A kutatásokban mindegyik fél a saját erőivel és eszközeivel, saját anyagi erőforrásaira támaszkodva vesz részt – kapacitásaitól függően. A mentőkutyás keresőegységek közreműködhetnek terepen eltűnt személyek, nagyobb helyszíni kiterjedésű közlekedési balesetekben (pl. repülőgép-szerencsétlenség, vonatbaleset) érintett vagy romok alatt rekedt túlélők és az esetleges áldozatok felkutatásában.

ORFK Kommunikációs Szolgálat