Országjáró fórum nyitónapja

Évek óta immár aranykorát éli hazánk polgárőrsége. Magyarország közbiztonsága rendben van – jelentette ki dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, az országjáró fórum első találkozóján a szervezet első elnöki találkozóján, melynek a hírös város adott otthont kedden. A találkozón a szövetség elnöksége és a megyei egyesületek vezetői a polgárőrség fejlődéséről, eredményeiről és hatékonyságáról konzultáltak.

Kecskemét adott otthont az Országos Polgárőr Szövetség országjáró fóruma első találkozójának kedden. A konferencia legfőbb célja, hogy a szervezet vezetősége és a megyei polgárőr szervezetek vezetői konzultáljanak egymással a polgárőrség 2011 és 2017 között tapasztalt fejlődéséről, eredményeiről és hatékonyságáról.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében kifejtette: az elmúlt években óriási fejlődés volt tapasztalható a polgárőrség hatékonyságát illetően. – Az utóbbi hétévet a polgárőrség aranykorának tekinthetjük – fogalmazott, majd kifejtette: a szervezet megújulása 3 fő okra vezethető vissza. Egyrészt a polgárőr törvény 2012-ben történt megújulására, mely kizárólagos jogot adott a polgárőr egyesületeknek a köz- és külterületeken a bűnmegelőzés végzésére. Az ugrásszerű fejlődés második indokaként a kormány támogatását emelte ki: a költségvetési törvény ugyanis évente több mint 1 milliárd forint támogatást biztosít a polgárőr szervezeteknek. A szervezet kiemelkedő hatékonyságának harmadik mérföldköveként pedig az önkormányzatok és rendőrség együttműködését határozta meg, melyek stratégiai partnerként tekintettek az elmúlt években a polgárőrökre. – Rendőrségi együttműködés nélkül polgárőr egyesület nem is működhet. E „felügyeleti jogkörével” azonban a rendőrség nagyon diszkréten él. Az országos rendőrfőkapitánytól a járőrökig partnerként kezelik a polgárőröket – mondta. Hangsúlyozta: hazánk közbiztonsága kiemelkedően pozitív. – A rendszerváltozás óta soha nem volt Magyarország közbiztonsága olyan jó állapotban, mint napjainkban. Hazánk közbiztonsága rendben van, Európában Magyarország a béke szigete. Ilyen bűnmegelőzési, civil szervezete egyetlen más európai országnak sincs. A polgárőrség közbiztonsági kincs, melynek működését más nemzetek is előszeretettel tanulmányozzák – közölte a szervezet országos elnöke, aki szerint azonban akad még néhány olyan terület, mely változtatást és fejlesztéseket igényel. Kiemelte a cégautó adót, melynek megfizetése jelentős anyagi terhet jelent az önkéntes alapon működő és mások biztonságára vigyázó civil szervezeteknek. Anyagi és etikai szempontból sem szerencsés megkövetelni. Jövőbeli feladatként említette továbbá az egységes formaruha biztosítását a polgárőrök számára, mely elmondása alapján rövidesen megoldódni látszik. Emellett nézetei szerint tovább kellene növelni a polgárőrök közterületeken töltött óráinak számát. Hangsúlyozta továbbá: a jövőben a szervezet még nagyobb hangsúlyt igyekszik majd fektetni az utánpótlás, az ifjú polgárőrök felvételére. A szervezet a középiskolákban ifjú polgárőr centrumokat tervez kialakítani.

A rendezvényen felszólalt továbbá többek között Arató László ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitány-helyettese, Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Farkasinszki Lóránt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója: egyaránt köszönetüket fejezték ki a polgárőrök által végzett önzetlen és nélkülözhetetlen munkáért.

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke beszédében kifejtette: 117 regisztrált polgárőr egyesület működik Bács-Kiskun megyében. Az új igazolvánnyal rendelkező polgárőrök száma a megyében 4002 fő, az ifjú polgárőrök száma pedig 98 fő. A megye polgárőreinek szolgálatban töltött órái száma 2017 első félévében közel 160 ezer óra volt.

Fotó: Kecskemét Online