Öreg vasak, hagyományőrző polgárőrök – Botfai traktortalálkozó a polgárőrség szervezésében

Alighanem Zalaegerszeg egyik legnépszerűbb rendezvénye lesz a Botfai Polgárőr Egyesület által szervezett őszi Válickamenti Traktor és Géptalálkozó, amely első alkalommal is több mint ezer embert vonzott.

Pedig augusztusban keresztül húzta számításaikat a vihar, felkapta és elsodorta a sátraikat a szél, de érdemes volt új időpontot kitűzni, hiszen az őszi rendezvényre már előzetesen is 20 veterán mezőgazdasági gép tulajdonosa regisztrálta magát. A szervezés mellett a rendezés is a botfai Polgárőr Egyesület tagjait dicséri, akik nem csak résztvevői a városrészi programoknak, hanem önálló rendezvényekkel is jeleskednek.

– Mindenképpen hagyományteremtő szándékkal fogtunk már a tervezésbe is – árulta el Németh Péter, a civil szervezet vezetője -, szeretnénk ugyanis, ha Zalaegerszeg déli városrésze, Botfa a citeramuzsika és a népi hagyományőrzés mellett a traktortalálkozóiról is híres lenne.

Persze nem véletlenül pattant ki a veterán géptalálkozó ötlete a botfaiak fejéből, hiszen a városrészben több portán is szolgálnak obsitos, öreg masinák. Az ötletgazda Jakab Dávidnak például egy 2 hengeres Steyr és egy GS-35-ös Hofherr traktor pöfög a portáján.

– Nem tagadom, megszállottja vagyok a matuzsálem gépeknek, rendszeresen részt vettem a csáfordi veterán traktorok találkozóján is. S mert ez az idén elmaradt, gondoltuk, jól jön egy ilyen rendezvény Zalaegerszegen is. A polgárőr egyesület egy emberként állt az ötlet mellé, mi szervezzük, rendezzük, s egyúttal a felvonulást is biztosítjuk – sorolta Jakab Dávid, aki a polgárőr egyesületnek is az egyik legaktívabb tagja.

Mert bizony a sok pöfögő, tülkölő masina nem maradt veszteg a Válicka parti réten, a bemutatók, a vetélkedések előtt a masiniszták és a nép felpattant a traktorokra, teherautókra, felkuporodtak a pótkocsikra és a gépek az integető rakományukkal végigvonultak először Botfán, majd a besenyőiek és az egerszegiek is kaptak egy kis ízelítőt az “öreg vasak” seregszemléjéből.

Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere is a Botfai Polgárőr Egyesület tagja, ő a járőrszolgálatban mellett a szervező munka támogatásában is jeleskedik.

– Ha azt akarjuk, hogy a lakosság aktív részese legyen a bűnmegelőzésnek, a “Szomszédok Egymásért Mozgalomnak”, akkor tapasztalniuk kell, hogy a “közülük való” polgárőrök az ő érdekükben, az ő biztonságukért ténykednek. Szerencsére a botfai egyesületben sok a tenni akaró aktív fiatal, de meg kell érte dolgozniuk, hogy az idősek is elfogadják tőlük a tanácsokat. A jó kapcsolat kialakítását is jól szolgálják az ilyen rendezvények – fogalmazott Gecse Péter.

– Persze csapatépítésnek is kiválóak – tette hozzá Donáczi Dezső, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség zalaegerszegi koordinátora. – A Botfai Polgárőr Egyesület a járás egyik legaktívabban szereplő közössége, részt vállalnak a városi rendezvények biztosításában, sikeresen őrzik a településrész és azt körülölelő szőlőhegyek értékeit, de nem csak a bűnmegelőzésért,  a közbiztonságért fáradoznak,  hanem a művészeti csoportok tagjaként kiveszik részüket a kultúra, a néphagyomány ápolásában is.

Fincza Zsuzsa