OPIT 2017 Gyenesdiás

Idén a már-már hagyománynak számító Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor augusztus 7 és 12 között volt Gyenesdiáson. Az OPIT-on 92 fő vett részt. Érkeztek táborozók – 19-en – Kárpátaljáról, valamint ifjú polgárőrök is erősítették a tábor csapatát.

Az első nap kora délutánja a megnyitóé volt, melyen Horváth Róbert, az Országos Polgárőr Szövetség ifjúsági, sport és karitatív alelnöke, valamint Bán Gábor, az Országos Polgárőr Szövetség Ifjúsági Tagozatának elnöke köszöntötte a táborba érkezett fiatalokat, akik itt ismerhették meg a tábor vezetőit, főbb programjait és a házirendet.

A tábor vezetése idén is három csoportra osztotta a résztvevőket, lehetőséget biztosítva az ismerkedésre. Már az első napon az eligazítást követően Mátrahegyi Zsolt vezetésével megtartották az első erőnléti és önvédelmi edzést, melyen a Rei-Jitsu alapjait sajátíthatták el a fiatalok.


Az OPIT második napján, kedden a kora reggeli Rei-Jitsu edzést követően délelőtt három előadáson vettek részt a táborozók. Elsőként a Keszthelyi Rendőrkapitányságról Dömötör Roland bűnmegelőzési főelőadó tartott interaktív előadást a drogok káros hatásairól, valamint az internet veszélyeiről, melyben kitért a népszerű közösségi portálok használatára is. Az egyórás előadás után több kérdés is elhangzott, melyekre az előadó készséggel válaszolt.

A második előadó Horváth Róbert táborvezető volt, aki bemutatta az OPSZ szervezetét, működését, valamint az országos szövetség programjairól beszélt. Részletesen szólt a szervezet kiemelt programjairól, valamint azokról, amelyekben a fiatalok aktív részvételére építenek.

A délelőtt záró előadását Bán Gábor, az OPSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke tartotta, aki ismertette az ifjúság szerepét a polgárőrségben.

Elmondta a fiataloknak, hogy a polgárőrségről szóló törvény alapján mely feladatokban vehetnek részt, s melyek a főbb tudnivalók ezen önkéntes munkával kapcsolatban. Kiemelte, hogy szeretné, ha a fiatalok rendszeresen látogatnának általános és középiskolákat, és kérte, hogy saját példájukat bemutatva toborozzák a hallgatóságot ifjú polgárőrnek. Fontosnak tartotta továbbá, hogy a polgárőrségben a fiatal polgárőrök képzéseken bővíthessék ismereteiket.

Szerda reggel az ébresztő után meglepetés várta a fiatalokat, ugyanis a reggeli edzést a Balaton partján, a Diási Játékstrandon tartották meg. A táborozók az edző, Mátrahegyi Zsolt utasítására az első percekben a hideg víztől idegenkedve, meglepődve fekvőtámaszoztak a vízben, azonban hamar megszokták az edzés új közegét.

Olyan gyakorlatokat végeztek, ahol megtanulták, hogyan mozogjanak együtt igazi összetartó csapatként, hogyan figyeljenek a társukra, hogy a csoport egysége megmaradjon.

A kimerítő edzés és a reggeli után közel három kilométeres séta várt rájuk a BEFAG Lőtérig, ahol légpuskalövészeten vettek részt. A táborozók a lőtér udvarán a Kaposvári Toborzó katonák segítségével megismerkedtek a Magyar Honvédség által nyújtott lehetőségekkel. Délután a tábor területén speciális katonai technikán alapuló erőnléti edzésre, majd strandolásra is lehetőség volt, az esti vizes önvédelmi edzés előtt.


Csütörtökön a reggeli edzés helyszíne szintén a Balaton partja és vize volt, melyet a táborlakók az előző nap tapasztalatai alapján már nagy izgalommal vártak. A fiatalok délelőtt a Hori-Zone Kft. közreműködésével a Kempo harcművészet technikájának alapjait sajátíthatták el, illetve Georg Spöttle előadásában az európai migráció hatásairól hallhattak. Mindezek mellett egy elsősegélynyújtó előadáson is részt vehettek a PoliceMedic rendszeréből.

Itt nemcsak a műveleti területen használt elsősegélynyújtásnál alkalmazott speciális eszközökkel ismerkedtek meg, hanem életszerű helyzetet modellezve szimulációs gyakorlatot is teljesítettek. Két táborozó és két csoportvezető vállalta az életszerű sérülés imitációja érdekében, hogy művérrel és műsebekkel elmaszkírozva a mentési helyzet alanyai legyenek és őket a táborozók egy-egy szituációs gyakorlat alkalmával ellássák. A gyakorlat során a fiatalok interaktív módon bekapcsolódhattak a helyzetek helyes megoldásába, amit a szakemberrel együtt közösen kiértékeltek. A délután folyamán erőnléti és önvédelmi edzésre, majd közös strandolásra került sor.


Pénteken a reggeli edzés után kommunikációs nap volt a táborban, melyen Hladon Sándor, a Rádió P és a polgarorok.hu tulajdonos főszerkesztője interaktív előadáson vezette be a fiatalokat a sajtókommunikáció rejtelmeibe.

Ezt követően a hagyománynak számító fórum következett, amelyre a táborozók nagy örömmel várták Dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét, aki örömmel válaszolt a fiatalok kérdéseire. A kérdések a fiatal polgárőrök jövőbeli lehetőségeire vonatkoztak, érintve az oktatást, a sportversenyeiket és az év közbeni rendezvényeket. A fórumot megtisztelte jelenlétével Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere is.

Nem sokkal e program befejezése után érkezett meg Mester András, a kárpátaljai polgárőrségek vezetője és három vezetőtársa, akik eszmecserét folytattak az Országos Polgárőr Szövetség elnökével. Dr. Túrós András érdeklődött a határon túli egyesületek munkájáról, gondjaikról, problémáikról. A találkozó végén megállapodtak abban: az Országos Polgárőr Szövetség lehetőségeihez mérten a jövőben is minden támogatást megad a kárpátaljai polgárőröknek, segítik képzésüket, bővítik technikai repertoárjukat.

A tábor búcsúestjét a strand melletti Kárpáti korzón tartott Kárpátia koncert zárta.

Sztronga Bettina és dr. Tóth Andrea Noémi