Odatették magukat a Fejér megyeiek is

A Fejér megyei polgárőrök is összefogtak, hogy megfelelő létszámmal vegyék ki részüket a szombaton megtartott TeSzedd – Összefogás a Tiszta Magyarországért” mozgalomban.

Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is beállt a szemétszedők közé, hogy bizonyítsa a tiszta környezet polgárőr érték, és hogy példát mutasson annak a közel százötven polgárőrnek, aki szintén összejött a Velencei-tó melletti Gárdonyban. Ugyanis itt találkoztak a tó környéki polgárőr egyesületek, hogy együttes erővel tisztítsák meg Gárdony belterületét. A jó hangulatot már azzal is megalapozták, hogy zsíros kenyérrel, kenyérlángossal fogadtak minden önkéntest. Az eligazítást pontban reggel kilenc órakor, a templom órájának kondulásával egy időben kezdte el Cseh István, aki a feladatok mellett ismertette a munka- és balesetvédelmi előírásokat is. majd, mint egy meg zavart méhkas, úgy áramlottak ki a polgárőrök a település különböző pontjára.

Alig egy óra múlva bekövetkezett az, mire kevesen gondoltak, az előre igényelt zsákok elfogytak. A megyei elnöknek azonnal intézkednie kellett, hogy ne álljon meg a munka, így Székesfehérvárról és Pázmándról kértek zsákokat.

Miután megérkezett az utánpótlás gyorsan folytatódhatott a hulladékgyűjtés, és a TeSzedd-es zsákok mellé odakerült a közben összeszedett kidobott WC-csésze és használt autógumi is.

Mint kiderült hasznosnak bizonyult a munkavédelmi oktatás is, mert az egyik hulladékgyűjtő csoport „közelebbi kapcsolatba került” valamilyen kígyóval, ami pont egy felszámolásra szánt hulladékkupacba rakta tojásait. Szerencsére a polgárőr nem esett pánikba és tudta, mit kell tennie, ezért nagyobb baj nem lett, a megzavart kígyó tovább csusszant, a polgárőrök pedig összeszedték a kihelyezett hulladékot.

A gárdonyiak – Márkus László egyesületi elnökkel az élen – gondoltak arra is, hogy a jó munka után édes a pihenés, így aztán a polgárőr sereget egy ízletes babgulyással látták vendégül.

Természetesen Fejér megye területén nem csak a Velencei-tó körül volt hulladékgyűjtés. A királyok városában is tömegek mozdultak.

„Székesfehérváron tíz csoportban járták a várost az önkéntesek. – mondta Cseh Mónika, a Székesfehérvári Polgárőrség Környezetvédelmi Bizottságának elnöke. – Azon kívül, hogy az önkéntesek összeszedik a hulladékot, mellette még tanulnak is, hisz így megismerhetik a különböző veszélyes anyagok gyűjtési illetve tárolási szabályait. A tapasztalat az, hogy a lakosság örömmel vetet a kezdeményezést, sőt többen mondták, örülnek, hogy tehetnek valamit a környezetük védelméért. Szerencsére minden rendben zajlott le.”

Szabadhídvégen a terepszemlét tartó, és az erdőt-mezőt járó polgárőrök lepődtek meg a legjobban, mikor egy illegális szemétlerakó helyet fedeztek fel. Olyan mennyiségű volt a szemét mennyisége, hogy kétezer(!) zsákot pakoltak tele. Külön futár hozta nekik a többletzsákokat.

A számok összesítéséhez kellett kis idő, így csak ma tudtuk meg hogy Fejér megyében összességében 757 polgárőr vett részt a hulladékgyűjtési akcióban és 3508 zsákot szedtek tele. Természetesen Szabadhidvég a maga kétezer zsákjával magasan verte a többieket, Székesfehérváron 181-en vettek részt és 233 zsáknyi szemetet gyűjtöttek, Dunaújvárosban 33, míg Móron kilenc, zsáknyi hulladék fog a megfelelő hulladéktárolókba jutni.

„Odatették magukat a Fejér megyei polgárőrök – mondta Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. – Odatették magukat, fegyelmezetten, időket és a szabályokat betartva dolgoztak. Ezzel is bizonyították, lehet rájuk számítani.”