Nyolc órás felkészítő lesz jövőre – Idegenforgalmi értékelés Velencén

A Fejér Megyei Polgárőr Szövetség a Velencei-tó környékén működő polgárőr egyesületeknek – az idegenforgalmi szezon zárásaként – október 16-án értékelő fórumot szervezett a velencei korzón.

Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a hét polgárőr egyesület vezetőit, tagjait. Külön köszöntötte dr. Varga Péter r. dandártábornokot, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét, dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét, Vörös Ferenc r. ezredest, megyei közrendvédelmi igazgatót, dr. Sági János r. ezredest, Gárdony város kapitányát és Koszti Andrást, Velence város polgármesterét.

Dr. Sági János, gárdonyi kapitány tartott értékelést az idei idegenforgalmi idényről. Elmondta, hogy a Velencei-tó térségében jelentősen javult a bűnügyi statisztika. A polgárőrséggel közösen végeztek járőrszolgálatoknak is köszönhetően. Jó kapcsolatot alakítottak ki a térség polgárőr egyesületeivel és ez megmutatkozott az idei eredményekben is.

Fontos feladat volt az eltűnt személyek felkutatása, a bűnmegelőzési járőrszolgálat, a különböző rendezvények biztosítása, a vízi rendészeti tevékenység. Június 21-én átadták rendeltetésének a Velencei-tavon a polgárőrhajót is.

Vízbefulladásos baleset szerencsére nem történt az idei szezonban.  A polgárőr egyesületek tagjai közül kiemelt négy polgárőrt: Szabó Tamást, Nagy Ferencet, Micheller Attilát és Birtalan Józsefet, akik átlagon felüli jó munkát végeztek.

Dr. Varga Péter dandártábornok, megyei főkapitány köszönetet mondott a polgárőr egyesületek vezetőinek és tagjainak az idegenforgalmi idényben és az egész évben nyújtott áldozatos tevékenységükért. Közös munkájukat folytatva, minden bizonnyal újabb eredményeket érhetnek majd el az elkövetkezendő időszakban is – hangsúlyozta. Koszti András, Velence város polgármestere szintén megköszönte a polgárőrök munkáját, amelyre az önkormányzat feltétlenül számít a későbbiekben is.

Fehér István, a Velencei Polgárőr Egyesület elnöke szólt az utóbbi hónapokban végzett sokrétű munkájukról. A Gárdonyi Polgárőr Egyesület részéről Márkus Gyula elevenítette fel az idegenforgalmi idény legfontosabb tennivalóit, eredményeit. A közvetlenül a tó partján működő polgárőr szervezeteken kívül a tó környéki egyesületek tagjai is jelentősen kivették a munkából a részüket.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: nagy hagyománya van ezeknek az idegenforgalmi értékeléseknek a Velence-tó partján és a Balaton térségében is. Az OPSZ és a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség biztosította azokat a feltételeket, amelyek révén eredményes munkát végezhettek a polgárőr egyesületek az idegenforgalmi idényben és az év más szakaszában is.

A Polgárőrség egy sikertörténet Magyarországon. A kormányzat, a Belügyminisztérium, a Rendőrség és az önkormányzatok fontos szövetségesüknek tartják a Polgárőrséget, és támogatják fontos bűnmegelőzési tevékenységüket. A polgárőröknek láthatóaknak kell lenniük, ezért kiemelt továbbra is a közterületi járőrszolgálat. Ha az egyesületek tagjai személyenként legalább heti három órában járőrszolgálatot tudnak ellátni, akkor minden bizonnyal tovább erősödik a közterületi bűnmegelőzési tevékenység, a lakossággal való kapcsolat. Tehát a polgárőröknek kint kell lenniük a területen, ez az elsődleges feladatuk. Arról is beszélt, hogy jövőre kiemelt feladat lesz a gyermek- és ifjúságvédelem.

Végezetül javasolta, hogy 2018 januárjában, Velencén rendezzenek egy nyolcórás felkészítőt a polgárőr egyesületeknek, a Polgárőr Akadémia mintájára. Az OPSZ ehhez a képzéshez támogatást nyújt majd a Velencei-tó környéki egyesületeknek.

Kép és szöveg: Csató József