Nemzetközi Rendőr Lovasverseny és Konferencia

Négy ország részvételével idén negyedik alkalommal rendezték Mezőhegyesen a megmérettetést.

A Készenléti Rendőrség szervezésében 2018. szeptember 23-án rendezték meg a IV. Nemzetközi Rendőr Lovasversenyt a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján. A szlovák, a szerb és a lengyel rendőrség képviselői mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség lovasrendőrei mérték össze felkészültségüket.

A verseny mellett magyar, ír, belga, holland, német, cseh, lengyel, szlovák, osztrák, szerb és román szakemberek tapasztalatot cseréltek a modern lovasrendőri szolgálatról és a rendészeti lókiképzésről.

  • Szimultán versenykategóriában első helyezett lett a szlovák Marián Zgola, második helyen a lengyel Karol Moleda, míg a harmadik helyen a szerb Mladen Zifkovic végzett.
  • A rendőri akadályverseny kategóriában az élen a szerb Mladen Zifkovic végzett, a dobogó második fokára a lengyel Karol Moleda állhatott fel, a harmadik helyet Makár Henrietta r. törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség rendőre szerezte meg.
  • Az összeszett számok legeredményesebb versenyzője Mladen Zifkovic lett.

Különdíjakat kaptak:

  • Makár Henrietta r. törzsőrmester (KR) – a legeredményesebb női versenyző, a legeredményesebb nóniusz fajtájú lóval versenyző Úttörő nevű lovával
  • Mladen Zifkovic (Szerbia) – legeredményesebb külföldi versenyző
  • Karol Moleda (Lengyelország) – legtechnikásabb versenyző
  • Soltész Barnabás r. törzsőrmester (KR) – legeredményesebb férfi versenyző
  • Kertész Attila r. törzsőrmester (KR) – a legfiatalabb lóval szereplő versenyző
  • Karácson Mária r. főtörzsőrmester (Hajdú MRFK) – legeredményesebb magyar megyei rendőrlovas
  • Oszterman Zita – a legeredményesebb polgárőr.

A díjakat átadta dr. Kuczik János Zoltán r. dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Nagy György r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója, dr. Hatala József ny. r. altárbornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Simon Sándor r. ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. főosztályvezetője, Görbe Attila r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály vezetője, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere és Varró József, többszörös magyar lovas bajnok.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Fotók: Virág István