Nagyobb figyelem a gyermekekre, az ifjúságra

Értékelte egy éves tevékenységét és meghatározta idei feladatait a zalai polgárőr egyesületek 97 fős küldöttsége a megyei szövetség (ZMPSZ) március 14-én, Zalaegerszegen, a rendőr-főkapitányság dísztermében rendezett küldöttgyűlésén.

A tanácskozás egy perces néma felállással kezdődött – a jelenlévők megemlékeztek a legutóbbi közgyűlés óta elhunyt polgárőrtársaikra, majd elsőként a ZMPSZ vezetése adott számot munkájáról.
– Érdemben folytattuk a sikeres, eredményes 2016-os évet. A zalai polgárőrök tevékenységükkel tanúbizonyságot tettek elkötelezettségükről. A 2017-es évre leginkább Dan Millman amerikai író mondása igaz: “Az elkötelezettség azt jelenti, hogy teljesíted, amit vállaltál, de legalábbis megteszel minden tőled telhetőt” – fogalmazott Horváth Róbert, a megyei szövetség elnöke, hozzátéve – 2017-ben is kaptunk jelentős mennyiségű támogatást, amelyet az egyesületek között oszthattunk ki.

Ezt újra és újra meg kell tanulnunk befogadni és elszámolni is. Sajnos az idén is meg kell, hogy állapítsuk, nem sikerült előre lépnünk, bár vannak olyan egyesületek, ahol ez már tökéletesen működik. A megye közbiztonságának fenntartásában azonban a polgárőrség maradéktalanul végrehajtotta a rá háruló feladatokat, s főleg a közterületi járőr- és figyelőszolgálatokkal a múlt évben is jelentősen hozzájárult a lakosság biztonságérzetének megőrzéséhez. 2017-ben tovább gyarapodott Zalában a taglétszám és 2 új polgárőr egyesület – közöttük egy motoros – is alakult. Így megye 258 településének közel a felén működik már polgárőrség, a többségük kisfalvakban, a városokban több egyesület is munkálkodik. A 3938 zalai polgárőr napi átlagban 990-, egész évben összesen 361 ezer 622 óra szolgálatot adott. Ebből 25 ezer 667 órát a rendőrséggel közösen teljesítettek, 26 ezer 188 órát az önkormányzatok érdekében töltöttek a közterületeken, 5 ezer 728 órán át a postások biztonságára vigyáztak, 203 órát pedig a focimeccsek békéje felett őrködtek.

Migrációs feladataik egy év alatt 3037-ről 615-re csökkentek, ennek során 12 illegális bevándorlót jelentettek az illetékeseknek. Részt vettek bűnelkövetők, körözöttek visszatartásában, elfogásában, körözött autókat szűrtek ki, hozzájárultak embercsempészek rendőrkézre kerüléséhez, 1122 esetben segítettek bajbajutottakon és 3950 esetben információval erősítették közbiztonságot. A ZMPSZ elnöke nagy sikerű rendezvényekről adhatott számot – a 122 zalai polgárőr egyesület több száz tagja vett részt júliusban a megyei polgárőrnapon, továbbra is népszerűen voltak a járási és egyesületi polgárőr családi napok, továbbra is sikeres a Közlekedési és Környezetvédelmi gyermektábor Reziben, hagyományosan a zalaiak voltak házigazdái az OPIT táboroknak, és eredményesen működött a vendég polgárőr szolgálat Gyenesdiáson. Tovább folytatták a lakosság biztonságérzetét növelő korábbi programokat, folyamatosan ténykedtek a “Tiszteletet az éveknek, biztonságoz az időseknek”, a “300X100″ Biztonság”, az “Egy iskola, egy polgárőr”, “Az iskolai közösségszolgálat” programokban és kiemelt figyelmet fordítottak az Ifjú Polgárőrök toborzására és foglalkoztatására. Kiemelt tevékenységet jelentett rész venni az OPSZ “Határvédelmi Tagozat” munkájában. Akcióik közül kiemelkedett a nyári idegenforgalmi időszakban a Balaton parton a folyamatos bűnmegelőző tevékenység. A 2018-as esztendő a gyermek és ifjúságvédelem éve, ennek értelmében fokozott gondot fordítanak a korosztály érdekében vállalt feladatok ellátására is. Szorgalmazzák az iskolai polgárőr egyesületek és további ifjúsági centrumok létrehozását, ifjú polgárőrök felvételét és aktív bevonásukat a polgárőr életbe. A zalai polgárőrség, mint már évek óta, az idén is oroszlán részt vállal a nyári balatoni idegenforgalmi szezon közbiztonságának erősítésében, de részt vesznek az OPSZ által meghirdetett iskolás akciókban, az idősek biztonságát erősítő programokban is.
A felszólalók sorában Csaplár Zoltán, az OPSZ önkormányzati elnökhelyettese, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke az országos szövetség elismerését tolmácsolta, kiemelve a zalaiak ifjú polgárőrökkel kapcsolatot eredményes munkáját. Nagyra értékelik a Balaton part közbiztonsága érdekében kifejtett erőfeszítéseiket, a Balatoni Fejlesztési Tanács Balaton Régió Közbiztonsági Testülete nem véletlenül ítélte oda múlt év végén a “Balaton Régió Közbiztonságáért” díjat Horváth Róbertnek, a ZMPSZ elnökének, az OPSZ alelnökének.
A beszámolók és hozzászólások után a polgárőr küldöttek, azzal a nem titkolt céllal, hogy jó hírét vigyék, megtekintették a ZMRFK “Színpadon a bűnmegelőzés” projekt keretében Verebes István által megtörtént bűncselekmények alapján írt abszurd jelenetsorból álló színdarabját, amelyben humoros, élményszerű formában hívják fel a potenciális áldozatok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. Az eladást igény esetén a megye bármely településére elviszik.

Forrás: Országos Polgárőr Szövetség