Motorral is biztonságosan

A jó idő beköszöntével az idén hamar elkezdődött a motoros szezon, amelynek sajnos már vannak halálos áldozatai.

A motorkerékpárral közlekedők a közlekedés legvédtelenebb csoportjába tartoznak, ezért a rendőrség ismételten kéri, hogy fogadják meg tanácsainkat a balesetek elkerülése érdekében.

Tavaszra, a motoros szezon kezdetére a legtapasztaltabb motoros is kieshet a rutinból néhány hónapnyi kihagyás után, ezért nem árt felfrissíteni az elméleti és gyakorlati tudást, nem beszélve a jármű műszaki állapotának ellenőrzéséről.

Amennyiben lehetősége van, a szezon előtt erre kijelölt pályán, szakember segítségével is gyakoroljon, ismételje át a vezetéstechnikai ismereteket, mert a kétkerekű motoros járművel utazók baleseti kockázata átlag feletti. A motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Ezért fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést viseljen, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni az öltözékre is. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti.

Ugyanakkor nem elég, ha a motorkerékpár vezetője betartja az előírásokat, más közlekedők esetleges hibáira, szabálytalanságaira is muszáj odafigyelni. Minden másodpercben számítani kell arra, hogy váratlanul történik valami, ami miatt hirtelen kényszerül fékezni a motoros. Ezért kell helyesen megválasztani a követési távolságot, és úgy motorozni, hogy legyen menekülő útvonal.

Végezetül, soha ne üljenek úgy a motorkerékpárra, ha nincsenek biztonságos vezetésre alkalmas állapotban, legyen szó fáradtságról, nem megfelelő pszichés állapotról, éhségről, szomjúságról. Motorozáskor nagyon fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot.

A rendőrség kéri a motorral közlekedőket is, hogy megfontoltan közlekedjenek, a sebességet az út és időjárási viszonyoknak megfelelően válasszák meg, tartsák be a követési távolságot.

A témával kapcsolatban szíves figyelmükbe ajánljuk az Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján elérhető részletes tájékoztatót.

 

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

ORFK Kommunikációs Szolgálat