Mit csinál egy Madarász Télen?

A téli madáretetésen kívül, ami minden madárbarátnak kutya-kötelessége, egy madarász sok más dologra összpontosít az év legzordabb, leghidegebb időszakában. Ha csak az országosan koordinált, megszervezett felméréseket nézzük, alapból adott két felmérés minden januárban. Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja által hirdetett Sasszinkron, valamint a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által szervezett erdei fülesbagoly felmérés is remek alkalmat kínál, hogy lejárjuk a határt és természetvédelmileg értékes programokban vegyünk részt.

Az előbbiben, ahogy a neve is mutatja, főként az országban áttelelő sasállományra helyezik a hangsúlyt, viszont emellett számításba veszik a többi ragadozó madárfaj helyzetét is. Az utóbbit, a Telet a lakott területeken átvészelő, kisebb-nagyobb csapatokban nappalozó erdei fülesbaglyok elterjedésének vizsgálatára hívták életre.

Nemcsak az adott fajok egyedszámára kíváncsiak a felmérést szervezők, hanem különböző dolgokra, amik a telelőhelyet jellemzi, például a nappalozóhelyek veszélyeztető tényezői (kivágás, emberi zavarás stb.), pontos jellege (park, fasor, temető stb.), veszélyeztetettségük mértéke.Mind fontos és hasznos információ ez, amik alapján tudnak tenni is érte, hogy még évekig fent maradjanak a helyek és használhassák a madarak.

Jómagam a Nimfea Egyesület felmérésében két éve veszek részt három településsel, valamint a Sasszinkronban öt éve, egyre több UTM 2,5×2,5 négyzetben. Mondhatom, hogy sikeresen, hiszen minden évben volt szerencsém sasokhoz, valamint erdei fülesbaglyokhoz is. Számadatokkal nem fárasztanám a Nagyérdeműt, hiszen az interneten bármit megtalálnak ezekről a programokról. – mondta el Somogyi Csaba Madarász

Ami még érdekes lehet, az az, hogy a Mindenki által csak „vadlibáknak” titulált lúdcsapatokban is előfordulnak ritka madarak. A V-alakban repülő madarak javarészt nagy lilikek, vetési ludak és nyári ludak, melyek közül hazánkban csak a nyári lúd (Anser anser) fészkel. Ez a három faj a leggyakoribb, viszont rajtuk kívül a gyakorlott madarász-szem felfedezhet más, ritkább libafajokat is a gyakran elegyes csapatokban, mint pl. örvös lúd, apácalúd, vörösnyakú lúd. Ezek az ún. Branta ludak, azaz tengeri ludak. Országszerte megvannak a fő gócpontjai ezeknek az elegyes libacsapatoknak (pl. tatai Öreg-tó, Dinnyési-fertő, Fertő-tó környéke stb.), ahol minden évben megjelennek a több ezres-tízezres csapataik.

Vannak gyakoribb madárfajok is, melyek Északról jönnek hozzánk, a Tél hatására. Nemcsak a Mindenki által ismert madarak húzódnak el délre (fecskék, gólyák stb.), hanem jönnek a helyükre más fajok, akiknek a mi téli klímánk a megfelelő. Jó példa erre pl. a kékes rétihéja, ami a nálunk költős barna rétihéja és hamvas rétihéja helyére jön, míg rokonai délnek veszik az irányt, de ide tartozik a fenyőrigó, fenyőpinty, zsezse, hósármány és nagy őrgébics is.