Mi is a jóga?

Mi is a jóga?

Egy olyan tudomány, ami az Önmegismerést, Önmegvalósítást szolgálja. Nem vallás, ugyan de nem tagadja az Isten létét. A vallásoktól abban különbözik, hogy az isteni lelket Önmagában tárja fel, és nem valami távoli mennyországban keresi. Tulajdonképpen nem más, mint egy olyan keleti bölcselet, ami segíti a gyakorlót testi és ugyanakkor szellemi szempontból. A jóga tudománya egy teljes világlátást ad, és összekapcsol a belső ÉN-nel vagy a tudat magjával. Egy Egységet képez test-szellem és tudat között.

balance-1571954_1280

A jóga egy Önismereti tudomány, Önmagam megismeréséhez ad kulcsot. Ezért a jóga mindig arról szol, hogy ki vagyok ÉN? Természetesen nemcsak fizikai anyag vagyok tehát nemcsak a test. Ahogy a számítógépek sem csak hardverból állnak, hanem szoftverból is ezért az ember valója a testen túl az elme is. A yoga tudománya felöleli az elme területet ezért egy valódi pszichológiát is ad, a testi gyakorlatok az ún. ászanák mellé.

A yoga tudománya nem merül ki a testgyakorlatokban, vagy tornázásban.

A testgyakorlatok, amiket a jógaegyesületekben elsajátíthat az ember csupán előkészület a jóga magasabb szintjeihez. Ez a fázis eltarthat ugyan évekig és a gyakorló megtanulja a helyes testtartásokat, a helyes légzésgyakorlatokat és a relaxációt.

Minden személynek van némi elképzelése arról, mi az élet értelme, mi ez a világ, amiben él, és hogyan keresse meg saját boldogságát, vagy boldogulását. A világnézet tehát alapvető fontosságú, mert olyan gondolatmintát rögzít az elmébe, ami meghatároz minden mást az életben. Ez az alapprogram egy operációs rendszer, amire minden más programot rá lehet telepíteni. A Yoga tudománya nem ad világnézetet, de kiegészíti a már meglévő világnézeteket, és képes beépülni bármilyen gondolatmintába. Mindennel kompatibilis. A yoga képes natur világnézetként is funkcionálni, de legtöbbször keveredik más tudományokkal és sokrétű formában képes megnyilvánulni. Ezért hallunk ún. Yogairányzatokról: Hatha-yoga, Bhakti yoga, Jnana Yoga,Karma yoga , Tantra yoga stb. A Yoga tehát módszereket ad,és támogatja az Önmegvalósítás útját. A yoga ura a hindu hagyományrendszerben Shiva Isten, aki évezredekkel ezelőtt járt a földön, hogy táncával bemutassa a sok ezer testtartást. Minden mozdulata egy egy ászana. Ebből a sok ezer ászanából csak pár százat jegyeztek fel, amelyeket a yoga tradíciók megőriztek és a mai napig gyakorolják a yogiik.

A jóga inkább életmódként értelmezhető tudomány.Önmegismeréssel kapcsolatos Életmód. A világnézetek sokfélék, ahány ember annyi vallás, annyi filozófia, és mindegyik helyes a maga szintjén, de a helyes életmód mindenki számára elérhető. Ehhez ad kulcsot a yoga tudománya. A helyes életmód magába foglalja az élet minden területét,a étkezéstől a testmozgásig ami az ősi ayurvédikus orvoslás alapja ,ezért ezek a területek fontos részét képezik a testi és mentális gyógyulásnak. Nincs olyan ember, aki tökéletes egészségnek örvendene, ezért a gyógymódok mindenki számára fontosak lehetnek, aki törődik magával valamelyest.

A Wellness szolgáltatások a gyógymódok inkább az ayurvédához köthetőek,nem a jógához,de a Védikus bölcsek filozófiai síkon összekapcsolták az ayurvédát a jógával,ezért valószínűleg így lett átvéve nyugatra is.A kettő egyben. De ez nem jelenti azt, hogy a jóga kizárólag fizikai gyógymód, mert ugyanakkor a belső lelki területre fókuszál. A lelki gyógyulás az elsődleges a védikus filozófia szerint, a külső tünetek eltüntetése csak ideiglenes gyógyulást hozhat.
Tehát a jóga ilyen szempontból holisztikus, mert a betegség okát szeretné megszüntetni.