Megújuló Polgárőrség – Hatékonyságról és közbiztonságról volt szó a Fehérvári Fórumon

A polgárőrség hatékonyságát és a helyi közbiztonság helyzetét is értékelték azon a fórumon, ami a Megyeháza Dísztermében zajlott Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének vezetésével.

A találkozón részt vettek az önkormányzatok, a rendőr-főkapitányság, a katasztrófavédelmi igazgatóság képviselői, valamint a polgárőr vezetők is. A rendezvényen elhangzott, hogy a 2012 óta történt változásoknak köszönhetően a polgárőrség megújult, társadalmi elfogadottsága növekedett.

Magyarországon jelenleg több mint kétezer polgárőr egyesület van, mintegy 61 ezer taggal. A létszám évről-évre egyre nagyobb számban bővül, csak tavaly ötezren csatlakoztak az egyesületekhez, mindezt különösebb kampány és toborzás nélkül érték el. A székesfehérvári fórumon a polgárőrség fejlődését, hatékonyságát és a helyi közbiztonság helyzetét is értékelték.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy az elmúlt években a jogi környezet változásának és a költségvetési támogatásnak köszönhetően a polgárőrség megújult és szakmailag is jelentős, pozitív változások történtek. „A megújulás alapja 2012-es új polgárőr törvény, amely a bűnmegelőzési területen rendet rakott, ami azt jelenti, hogy csak és kizárólag a polgárőrök kaptak felhatalmazást arra, hogy közterületen bűnmegelőzési szolgálatot végezzenek. Fontos változás volt az is, hogy köztestület lett az Országos Polgárőr Szövetség. A törvény rendelkezik arról is, hogy mit tehet és mit nem tehet a polgárőr a közterületen és rendelkezik arról is, hogy költségvetési támogatásban kell részesíteni a polgárőr egyesületeket.” – mondta el Túrós András.  Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kiemelte, hogy jelentős költségvetési támogatást kaptak az elmúlt időszakban, ami azt jelzi, hogy a kormányzat felismerte a polgárőrség jelentőségét és fantáziát látott benne. Számadatokkal érzékeltetve ez azt jelenti, hogy 1991-től 2010-ig összesen 1 milliárd 7 millió forint állami támogatást kapott a polgárőrség, míg 2010-től 2017-ig összesen 6 milliárd forintot meghaladó támogatást. Túrós András szólt arról is, hogy a polgárőrség társadalmi támogatottsága jelentős, a közvélemény kutatás szerint a lakosság 83%-a támogatja a tevékenységüket.

Székesfehérvár Önkormányzatát Róth Péter alpolgármester képviselte a fórumon, aki szerint az elmúlt években azt láthattuk, hogy nélkülözhetetlen kiegészítő tevékenységet folytat a polgárőrség, hiszen a rendőrség önmagában nem elég ahhoz, hogy látható jele legyen a városban a polgárok biztonságérzetének. Elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt években megerősítette a közterület-felügyeletet, de ezt a munkát is ki tudja egészíteni a polgárőrség. „A külvárosokban különösen fontos a polgárőrök tevékenysége, hiszen nem mindig jut elég rendőr. Azt tapasztaljuk, hogy akár Csalán, akár Börgöndön nagyon erős polgárőr hagyományokkal bíró önkéntes tevékenység zajlik. Hisszük azt, hogy a következő években, a polgárőrség megújulása után ez tovább tud folytatódni.” – tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere.

Forrás: www.szekesfehervar.hu – Gáspár Péter