Lovasok is szolgálatba álltak – polgárőr találkozó Zetelakán

Polgárőr-találkozót szerveztek a zetelakai falunapok részeként szeptember 9-én, immár második alkalommal. A székelyföldi szervezők célja az volt, hogy bemutassák a Polgárőrség tevékenységét, s példát mutassanak olyan települések számára, ahol nem működik hasonló kezdeményezés. A Zetelakai Ifjúsági Fórum rendezte falunap égisze alatt megtartott találkozó fórummal kezdődött.

Amelyre meghívást kapott Zetelaka vezetése, a székelyföldi polgárőrségek, a testvérszervezet, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség, az állami illetve a székelyudvarhelyi rendőrség, parlamenti tagok és környékbeli polgármesterek. Ott volt dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke és dr. Czinege László r. dandártábornok, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is.

A megbeszélésen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bejelentette: a polgárőr mozgalmak felkarolását, összehangolását szorgalmazza Többek között a megyei fejlesztési stratégia módosításával is. Mint mondotta, a megye közbiztonságának fokozását prioritásként kezelik a közeljövőben! A polgárőrök ígéretet kaptak arra is: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a polgárőrök megfelelő jogi háttérrel rendelkezzenek, és törvényes keretet biztosítsanak számukra. Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke a későbbiekben további kerekasztal megbeszélésre invitálta a polgárőrségek vezetőit.

Gergely István, a zetelakai polgárőr egység vezetője elmondta: az esemény keretében kijelölték azokat a személyeket, akik a megyei polgárőr munkacsoport képviselői lesznek. Ugyanakkor elhangzott: sikerült még szorosabbra fűzni a Heves megyével kötött testvérkapcsolatot. Jó volt látni ezen a fórumon, hogy megyeszerte milyen sok ember vállalja önkéntesen ezt a tevékenységet, sőt már a fiatal nemzedék is mozgósítva van a polgárőri feladatokra.

A rendezvényen felszólalt dr. Túrós András, az OPSZ elnöke is, aki áttekintést adott a több, mint 25 éves magyar Polgárőrség megalakulásáról, fejlődéséről, külön is kiemelve az utóbbi négy évet, amelyet a Polgárőrség aranykoraként aposztrofált. Hangsúlyozottan szólt a magyar polgárőrök képzéséről, azokról a polgárőr programokról, amelyek segítségével növekedett a településeken élők szubjektív biztonságérzete Magyarországon. Beszéde végén Völgyi Ferenccel, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnökével közösen adták át a magyar Polgárőrség ajándékát, egy hőérzékelő kamerát a zetelakiaknak, amely nagy segítséget nyújt majd a járőrök munkája során.

A polgárőrnap a futballpályán folytatódott, ahová rendezett sorokban vonultak a polgárőrök motorral, lóháton, gyalogosan és járőrautóikkal. Itt először Nagy Attila, Zetelaka polgármestere köszöntötte a résztvevőket, s köszönte meg a polgárőrök munkáját, amelynek köszönhetően biztonságban érezhetik magukat a helybéliek. Köszönetét fejezte ki továbbá a Polgárőrség helyi és határon túli támogatóinak. Gergely István felszólalásában kiemelte: büszke arra, hogy a járőrök vezetője lehet, hiszen a „polgárőrök munkája hatalmas áldozat”.

A polgárőrnap újdonsága a lovas járőrök bemutatkozása volt, akik ezután napközben teljesítenek szolgálatot Zetelakán. A helyiek egyébiránt az utánpótlásról is gondoskodtak, a járőrök gyermekei vonultak fel, akik a jövőben szeretnének – szüleik példáját követve – szolgálatot teljesíteni.

A program folytatásában a székelyudvarhelyi rendőrség kutyás bemutatója, majd vetélkedők és versenyek követték egymást. Az Ezüstfenyő Néptánccsoport műsora után este a FridayRehab koncertje zárta a napot.

Vigh M. Zsófia

Fotó: Pál Árpád