Lőtéri gyakorlat, veszély-elhárítási nap – OPIT 3-4. nap

Szerda reggeli ébresztő után meglepetés érte a fiatalokat, ugyanis a reggeli edzést a Balaton partján, a Gyenesdiási Játékstrandon tartották meg. A táborozók az edző, Mátrahegyi Zsolt utasítására az első percekben a hideg víztől idegenkedve, meglepődve fekvőtámaszoztak a vízben, azonban hamar megszokták az edzés új közegét. Olyan gyakorlatokat végeztek, ahol megtanulták, hogyan mozogjanak együtt igazi összetartó csapatként, hogyan figyeljenek a társukra, hogy a csoport „Egység” maradjon.

A kimerítő edzés után elfogyasztották a reggelit, majd egy közel három kilométeres séta várt rájuk a BEFAG Lőtérig, ahol légpuskalövészeten vettek részt. A táborozók a lőtér udvarán a Kaposvári Toborzó katonák segítségével megismerkedtek a Magyar Honvédség által nyújtott lehetőségekkel. A délután folyamán a tábor területén speciális katonai technikán alapuló erőnléti edzésre, majd strandolásra is lehetőség volt az esti vizes önvédelmi edzés előtt.

Csütörtökön a reggeli edzés helyszíne szintén a Balaton vize volt, melyet a táborlakók az előző nap tapasztalatai után már nagy izgalommal vártak. A fiatalok délelőtt a Hori-Zone Kft. közreműködésével a Kempo harcművészet technikájának alapjait sajátíthatták el, illetve Georg Spöttle-től, az európai migráció hatásairól hallhattak előadást.

Mindezek mellett egy elsősegélynyújtó előadáson is részt vehettek a Police Medic rendszeréből. Itt nemcsak a műveleti területen használt elsősegélynyújtásnál alkalmazott speciális eszközökkel ismerkedtek meg, hanem életszerű helyzetet modellezve szimulációs gyakorlatot is teljesítettek. Két táborozó és két csoportvezető vállalta az életszerű sérülés imitációja érdekében, hogy művérrel és műsebekkel elmaszkírozva a mentési helyzet alanyai legyenek és őket a táborozók egy-egy szituációs gyakorlat alkalmával ellássák. A gyakorlat során a fiatalok interaktív módon bekapcsolódhattak a helyzetek helyes megoldásába, amit a szakemberrel együtt közösen kiértékeltek. A délután folyamán erőnléti és önvédelmi edzésre, majd közös strandolásra került sor.

A napközben készült riportokat alább meghallgathatják:

Farkas Roland Márk, Héhalom Községért Polgárőr Egyesület (Nógrád megye)

 

Szalontai Richárd, Kárpátalja

 

Süle Dorottya, Jászalsószentgyörgyi Községi Polgárőr Egyesület (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

 

Kulda Bence, Salomvári Polgárőr Egyesület (Zala megye)

 

Király Enikő Márta, Keceli Polgárőr Egyesület (Bács-Kiskun megye)

 

Kovács Krisztián, Pécs-Rózsadomb Polgárőr Egyesület (Baranya megye)