Levegőből a parlagfű ellen

A Baranyai Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége légi szolgálata a parlagfű virágzásának időszakában több légi járművel (hátmotoros siklóernyőket, trájkokat, drónt, girokoptert, sárkányrepülőket) bevetve a levegőből pásztázva ellenőrzik a megyeszékhelyen és a megye különböző településein a parlagfüves területeket. Ez már a második év, hogy ilyen repüléseket is végrehajtanak a polgárőrök.

Az idén már május óta több ezer hektárt repültek le szisztematikusan. Azonban ha külön kérés érkezik adott területeket is felderítenek célirányosan.

Ezekkel a gépekkel elég alacsonyan tudnak repülni ahhoz hogy a lefényképezet terület fényképén jól kivehető legyen a parlagfű. Ebben az időszakban sokkal több órát töltenek a képzet pilóták a levegőben. A terület tulajdonosának beazonosítása és kiértesítése azonban óriási terhet ró a polgárőrökre, de szerencsére ebben segítenek a helyi polgárőr egyesületek, lakosok és az önkormányzatok is.

A polgárőrök tévhitekkel ellentétben nem büntetnek, hanem együttműködve a társzervekkel, önkormányzatokkal, magánemberekkel a parlagfüves területekről jelzést adnak a gazdák tulajdonosok irányába akik még időben a büntetéseket megelőzve tudják területüket mentesíteni.

Tudomásunk szerint a hatóságok is csináltak/nak ellenőrző repüléseket Baranya megyében, több ízben.  A hatóságok viszont nem térhetnek el a hivatalos ügymenettől így az ó általuk felderített parlagfüves területek tulajdonosai szankcióra biztosan számíthatnak.

Reméljük, erre a megyében nem kerül sor, mivel a polgárőrség mindent megtesz, hogy időben értesüljenek az érintett tulajdonosok a problémáról, és ha a figyelmeztetést megfogadják, valamint megteszik a tőlük elvárható munkálatokat ezzel mentesülnek a szankciók alól valamint ami még ennél is fontosabb környezetükben élő allergiás embereken is segítenek.

Zóka Benjámin

Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége